Η Λιθουανία γίνεται η πρώτη χώρα που κλείνει τον αγωγό φυσικού αερίου της Ρωσίας

Η Λιθουανία γίνεται η πρώτη χώρα που κλείνει τον αγωγό φυσικού αερίου της Ρωσίας

Τον Μάρτιο, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να εισάγει ρωσική φυσικό αέριο. “Θα προκαλούσε κάποια προβλήματα, αλλά δεν θα ήταν κρίσιμα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η Λιθουανία εξακολουθούσε να εξάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

“Πριν από χρόνια, η χώρα μου έλαβε αποφάσεις που σήμερα μας επιτρέπουν να σπάσουμε τους ενεργειακούς δεσμούς με τον επιτιθέμενο χωρίς πόνο”, δήλωσε ο Nauseda στο Twitter το Σάββατο. “Αν μπορούμε να το κάνουμε, μπορεί και η υπόλοιπη Ευρώπη!”

Η χώρα θα λαμβάνει πλέον κυρίως το φυσικό αέριο μέσω ενός πρόσφατα κατασκευασμένου τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην πόλη της Κλαϊπέντα. Τρία μεγάλα πλοία θα παραδίδουν ένα φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου εκεί κάθε μήνα.

“Για την επόμενη περίοδο, οι πελάτες έχουν τοποθετήσει παραγγελίες για μεταφορά φυσικού αερίου αποκλειστικά από το τερματικό σταθμό. Εάν είναι απαραίτητο, το φυσικό αέριο μπορεί επίσης να παρασχεθεί στη Λιθουανία μέσω της σύνδεσης φυσικού αερίου με τη Λετονία και από την 1η Μαΐου μέσω της σύνδεσης φυσικού αερίου με την Πολωνία”, ανέφερε το λιθουανικό Υπουργείο Ενέργειας σε δήλωση.

“Το τέλος των ρωσική εισαγωγές φυσικού αερίου είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Λιθουανίας”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Ντάινιους Κρέιβις. “Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών αγοράς της Gazprom που ανεξαρτητοποιήθηκε από Ρωσική προμήθεια φυσικού αερίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής Ενεργειακής Πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές.”

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν μια ειδική ομάδα “για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα Ρωσική ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας”. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να απομονωθεί πλήρως από ρωσική και ρωσική ορυκτά καύσιμα, πόσο μάλλον από το φυσικό αέριο τους. Περίπου το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες εξαρτώνται πολύ λιγότερο από τη ρωσική ενέργεια από την Ευρώπη, έχουν ήδη απαγορεύσει τις Ρωσική εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

ΝΑΤΟ
Την Παρασκευή, η Ναυσέδα συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Στη συνάντηση, ο Λιθουανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του “υποστηρίζει σθεναρά”την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας το συντομότερο δυνατό.

Η ναυσέδα υποστήριξε επίσης την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. “Τα κράτη της Βαλτικής χρειάζονται ολοκληρωμένα μέτρα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας μέσα και γύρω τους. Ο πόλεμος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας κατά της Ουκρανίας και η απώλεια της αυτονομίας της Λευκορωσίας είναι πρόσθετοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της περιοχής”, δήλωσε ο πρόεδρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *