Η Spotify πλήρωσε 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε καλλιτέχνες πέρυσι

Η Spotify πλήρωσε 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε καλλιτέχνες πέρυσι

Η Spotify πλήρωσε 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα πέρυσι. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό είναι σύμφωνα με μια έκθεση διαφάνειας από τη σουηδική πλατφόρμα ροής. Προστίθεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, περισσότεροι από χίλιοι καλλιτέχνες σε ένα χρόνο στο Spotify συγκέντρωσαν ποσό τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε δικαιώματα.

Επιπλέον, φαίνεται ότι καταβλήθηκε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στους κατόχους δικαιωμάτων δημοσίευσης, ενώ ένα ποσό 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταβλήθηκε στις μεγάλες μουσικές ετικέτες. Επιπλέον, σημειώνεται ότι το 28% των μουσικών που οι ίδιοι διανέμουν το έργο τους στην πλατφόρμα, χωρίς την υποστήριξη μιας μουσικής ετικέτας, έλαβαν αποζημίωση άνω των 10.000 δολαρίων.

Κρίσιμη
Με την έκθεσή της, η Spotify θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στην κριτική από τη μουσική βιομηχανία ότι η υπηρεσία συνεχούς ροής πληρώνει καλλιτέχνες εξαιρετικά χαμηλές ανταμοιβές. Η εταιρεία λέει ότι έχει ήδη καταβάλει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα στη μουσική βιομηχανία. “Το συνολικό τέλος έχει υπερδιπλασιαστεί σε πέντε χρόνια”, δήλωσε ο Spotify.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι το Spotify πληρώνει καλλιτέχνες μεταξύ 0, 33 και 0, 54 σεντ ανά ροή. “Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περίπου διακόσιες πενήντα ροές για να πραγματοποιηθεί μια αμοιβή 1 δολαρίου”, σημειώνει το περιοδικό Forbes. “Ο ανταγωνιστής της Apple Music είχε πληρώσει κατά μέσο όρο 1 δολάριο ανά ρεύμα πέρυσι.”

Η Spotify ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι δεν πληρώνει καλλιτέχνες ανά μεμονωμένη ροή, αλλά επιστρέφει τους συγγραφείς με βάση το μερίδιό τους στη συνολική κατανάλωση στην πλατφόρμα. “Ένα ποσοστό ανά μεμονωμένη ροή δεν οδηγεί σε ουσιαστική ανάλυση”, σημειώνει η πλατφόρμα.

“Πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες που κάνουν την αναλογία ανά ρεύμα να φαίνεται περιορισμένη. Μεταξύ άλλων, πρέπει να αναφερθεί ο μεγάλος αριθμός ροών ανά ακροατή και ο αντίκτυπος της δωρεάν προσφοράς, η οποία υποστηρίζεται από τη διαφήμιση. Οι καλλιτέχνες ενδιαφέρονται περισσότερο για ένα υψηλότερο εισόδημα από ένα υψηλότερο ποσοστό ανά ρεύμα.”

Μηνιαίοι χρήστες
Το Spotify έχει σήμερα περίπου 406 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Η σουηδική εταιρεία διαθέτει μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ροής στον κόσμο. Ωστόσο, η πλατφόρμα συχνά επικρίνεται για την καταβολή απαράδεκτα μικρών δικαιωμάτων στους καλλιτέχνες.

Πέρυσι, ορισμένοι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες ανέλαβαν δράση για να μπορέσουν να λάβουν αμοιβή τουλάχιστον 1 σεντ ανά ρεύμα.

Ειδικά ο Ινδός τραγουδιστής.Η Arie κατήγγειλε το γεγονός ότι η Spotify πληρώνει μόνο στους καλλιτέχνες μια ασήμαντη αμοιβή, αλλά ξοδεύει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να μπορέσει να διανείμει αποκλειστικά την εκπομπή του αμφιλεγόμενου σχολιαστή Joe Rogan.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *