“Ακόμα πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε τη νίκη του Τραμπ “και” η Γερμανία είναι στην κορυφή”: το όραμα της χρηματιστηριακής αγοράς της Ζεϊνέπ Οζτούρκ

“Ακόμα πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε τη νίκη του Τραμπ “και” η Γερμανία είναι στην κορυφή”: το όραμα της χρηματιστηριακής αγοράς της Ζεϊνέπ Οζτούρκ

Η Zeynep Ozturk, Chief Investment officer για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της Deutsche Bank, βρισκόταν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να ανταλλάξει ιδέες με πλούσιους πελάτες. “Τι με ρωτούν πιο συχνά; Ποιοι γεωπολιτικοί ή άλλοι κίνδυνοι μπορούν να οδηγήσουν σε σοκ στο χρηματιστήριο”, λέει ο Τούρκος στρατηγικός επενδύσεων σε συνομιλία με την Business AM.

 

Οι Βέλγοι επιχειρηματίες και επενδυτές ανησυχούν για τη γερμανική οικονομία, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη βελγική. Πόσο ανησυχείτε στην Deutsche Bank για τη Γερμανία;

Ζεϊνέπ Οζτούρκ: “η Γερμανία ήταν πολύ εξαρτημένη από το ρωσική φυσικό αέριο και, περισσότερο από άλλες χώρες, έπρεπε να προσαρμοστεί στη νέα γεωπολιτική κατάσταση μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό έγινε αποτελεσματικά και γρήγορα, καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να το κάνει με αυτόν τον τρόπο. Γι ‘ αυτό πιστεύουμε ότι η γερμανική οικονομία θα επανέλθει στην κορυφή. Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, επειδή έχουν πέσει βαθιά. Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεν πρέπει να ανησυχούμε.”

Δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι για την επιστροφή της Γερμανίας.

“Μερικοί οικονομολόγοι αποκαλούν τη Γερμανία τον άρρωστο άνθρωπο της Ευρώπης”. Διαφωνούμε. Σε αθλητικούς όρους, η Γερμανία είναι μάλλον κουρασμένος, πολύ κουρασμένος αθλητής, αλλά αυτός που είναι θεμελιωδώς ισχυρός. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η χώρα διορθώνει διαφορετικούς τύπους υπερβολικής εξάρτησης. Σε ενεργειακό επίπεδο, η Γερμανία προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους πόρους της. Αλλά το βλέπουμε επίσης με την υπερβολική εξάρτηση της Κίνας. Οι γερμανικές εταιρείες προσαρμόζονται και τώρα προσπαθούν να αξιοποιήσουν νέες αγορές αλλού.”

 

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να φοβάται την άφιξη φθηνών κινεζικών ηλεκτρονικών αυτοκινήτων.

“Είναι σαφές ότι η Κίνα θα αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από ό, τι πριν. Αλλά από την άλλη πλευρά, έρχονται επίσης αναφορές από την Κίνα για φθηνά κινεζικά ηλεκτρονικά αυτοκίνητα που δεν πωλούν και παραμένουν σε μεγάλους στόλους αυτοκινήτων. Και αυτό ενώ οι Κινέζοι εξακολουθούν να οδηγούν τα γερμανικά ηλεκτρονικά αυτοκίνητα. Επιπλέον, ολόκληρη η γερμανική βιομηχανία, όχι μόνο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, ήταν πάντα πολύ ευέλικτη στην προσαρμογή στη νέα τεχνολογία. Οι άνθρωποι εμπιστεύονται επίσης τη γερμανική ποιότητα παραγωγής και τις μάρκες περισσότερο από άλλες. Επομένως, πιστεύουμε ότι η απαισιοδοξία ορισμένων παρατηρητών είναι υπερβολική.”

 

Δουλεύεις στο Λονδίνο. Ήταν λάθος το Brexit;

“Στην Deutsche Bank, εκτιμούμε ότι το Brexit είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην αρχή, αυτό δεν ήταν ακόμη τόσο σαφές και η ορατότητα θολώθηκε περαιτέρω από την κρίση της κορώνας. Αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος έγινε σαφής. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επενδύσει πολλά χρήματα σε όλα τα είδη εξόδων εξόδου, Διοίκησης και νομικών διατάξεων που προέκυψαν από την απόφαση Brexit. Φυσικά, αυτά τα χρήματα δεν μπορούσαν πλέον να δαπανηθούν για οικονομικά ερεθίσματα, τα οποία ήταν ωστόσο απαραίτητα μετά την πανδημία.”

Αύξηση επιτοκίων

Οι κεντρικές τράπεζες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη οικονομική ανάκαμψη τα τελευταία δύο χρόνια, με την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων πολιτικής στην ιστορία. Εκ των υστέρων, το έκαναν καλά;

“Για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, θα έπρεπε να είχαν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια έξι έως επτά μήνες νωρίτερα. Επειδή ξεκίνησαν πολύ αργά, έπρεπε να αυξήσουν τα επιτόκια με άλματα. Αυτό ήταν ένα σοκ για την οικονομία. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες φοβούνται να επιβραδύνουν πάρα πολύ την οικονομία με πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων.”

 

Έχει κορυφωθεί το επιτόκιο;

“Οι κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν μια προσέγγιση αναμονής για να δουν σε ποιο βαθμό οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες συνεχίζονται με καθυστέρηση, ψύχουν την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα συνεχίσουν με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, διότι αυτό δεν έχει νόημα. Ο πληθωρισμός έχει κρυώσει και καμία κεντρική τράπεζα δεν θέλει να συντρίψει την οικονομία της.”

 

Ορισμένοι επενδυτές ήδη κερδοσκοπούν για περικοπές επιτοκίων σε λίγους μήνες. Αυτό θα έβαζε ένα turbo στην οικονομία και στα αποθέματα.

“Πιστεύω μάλλον ότι θα δούμε τα τρέχοντα μακρά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν να μειώσουν τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή πολύ πρόωρα. Αυτό συνέβη στη δεκαετία του εβδομήντα. Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός επέστρεψε.”

Καμία συντριβή

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους επενδυτές;

“Η μεγάλη διαφορά από ένα χρόνο πριν είναι ότι υπάρχει τώρα πολύ καλύτερη ορατότητα. Ίσως θα έχουμε μια άλλη αύξηση των επιτοκίων εδώ και εκεί, αλλά δεν θα είναι όπως τους τελευταίους μήνες. Ως επενδυτής, έχετε τώρα ένα πολύ πιο προβλέψιμο πλαίσιο. Πρέπει να επιλέξετε σε ποια εταιρεία ή τομέα επενδύετε. Οι υψηλότερες τιμές μπορούν να αυξήσουν την κερδοφορία ορισμένων εταιρειών. Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν τότε ότι πρέπει να παρακολουθείτε στενά τις πιστώσεις και τα χρέη στον ισολογισμό.”

 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη του οικονομικού έτους 2023 για εσάς;

“Η δύναμη των χρηματιστηρίων. Σε όλο τον κόσμο, οι εκθέσεις συνήθως βαθμολογούνται πολύ καλά, εκτός από την Ασία. Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του S&P500, παρουσιάζουν επί του παρόντος διψήφιες αποδόσεις. Και αυτό ενώ μιλάμε για χαμηλή οικονομική ανάπτυξη όλη την ώρα.”

Η απότομη άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς της μεγάλης τεχνολογίας δεν οδηγεί σε μια παραμορφωμένη και υπερβολικά αισιόδοξη εικόνα;

“Δεν συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Αν κοιτάξετε τα “υπέροχα επτά”: Ναι, ανεβαίνουν περισσότερο από 50 τοις εκατό. Αλλά ακόμα κι αν παραλείψετε ή κοιτάξετε ένα ευρύτερο καλάθι μετοχών, θα δείτε θετικές αποδόσεις.”

“Παγκοσμιοποίηση”

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις των doomsayers όπως ο Nouriel Roubini για ένα megacrash δεν έγιναν πραγματικότητα.

“Αυτό δεν ήταν ποτέ μέρος των σεναρίων μας, επειδή οι γεωπολιτικές κρίσεις όπως η Ουκρανία ή η Ταϊβάν παρέμειναν σε ένα σχετικά καθορισμένο πλαίσιο. Επίσης, δεν τίθεται θέμα εκτεταμένων μοχλών χρέους όπως κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του 2008. Κάποιοι προέβλεψαν επίσης το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι – όπως μόλις είπαμε για τη Γερμανία – ένα είδος νέας έκδοσης, μια εκ νέου παγκοσμιοποίηση. Κάθε χώρα επιδιώκει να σταματήσει να εξαρτάται από ένα μεγάλο μπλοκ εξουσίας και να διαφοροποιήσει τους κινδύνους της, γεγονός που οδηγεί σε νέο διεθνές εμπόριο ή συνεργασία.”

 

Μιλάτε με πλούσιους πελάτες εδώ στις Βρυξέλλες. Ποια ερώτηση παίρνετε περισσότερο;

“Ποιοι γεωπολιτικοί ή άλλοι κίνδυνοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοκ στο χρηματιστήριο. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν ποιο θα μπορούσε να είναι το σημείο κλιμάκωσης στον κόσμο, από γεωπολιτική άποψη. Επιπλέον, οι επενδυτές αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν εάν αποδειχθεί ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια είναι επίμονα. Αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι στο τρέχον πλαίσιο, είναι πάντα καλύτερο να παραμείνετε επενδυμένοι παρά να μην κάνετε τίποτα και να παραμείνετε στα μετρητά σας.”

Μαύροι κύκνοι

Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι το χρηματιστήριο δεν ενδιαφέρεται καθόλου για μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το επόμενο έτος. Από το κλίμα στην Ουκρανία, αυτό δεν θα είχε εκτεταμένες συνέπειες;

“Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε τις αμερικανικές εκλογές. Υπάρχουν τόσοι πολλοί κινούμενοι στόχοι. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νίκη του Τραμπ, αλλά ταυτόχρονα, όλα συμβαίνουν για να τον κρατήσουν μακριά. Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν οι επόμενοι μήνες, είναι λίγο πολύ νωρίς για να πούμε τίποτα γι ‘ αυτό. Αλλά φυσικά είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά.”

 

Δεν μπορείτε να προβλέψετε έναν μαύρο κύκνο εξ ορισμού, γιατί τότε δεν θα ήταν “μαύρος κύκνος”. Αλλά ποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθείτε να βλέπετε;

“Το 2024 είναι μια χρονιά με πολλές εκλογές όπου είναι δυνατά εκπληκτικά αποτελέσματα. Μια πιθανότητα είναι ότι η διεθνής υποστήριξη για την Ουκρανία καταρρέει. Απλά κοιτάξτε τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στη Σλοβακία ή τις συζητήσεις στις ΗΠΑ γύρω από το κλείσιμο. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κάτι οριστικό για αυτό.”

“Μια άλλη ανησυχία είναι οι εκλογές της Ταϊβάν τον Ιούνιο, επειδή η Ταϊβάν κυριαρχεί στην αγορά τσιπ υπολογιστών. Εάν η νέα κυβέρνηση γίνει λίγο πιο φιλοαμερικανική, η Κίνα δεν θα είναι ευχαριστημένη γι ‘ αυτό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση.”

“Αλλά, όπως λέτε, αυτοί δεν είναι “μαύροι κύκνοι” που εμφανίζονται εντελώς απροσδόκητα. Μπορεί να υπάρχουν γεγονότα που δεν έχουμε ιδέα ότι θα μπορούσαν να συμβούν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως στρατηγικοί επενδύσεων είναι να προετοιμάσουμε τα σενάρια για όλα τα πιθανά σοκ που μπορούμε να σκεφτούμε.”