Το “κλείσιμο” των ΗΠΑ φαίνεται αναπόφευκτο

Το “κλείσιμο” των ΗΠΑ φαίνεται αναπόφευκτο

Ένα κλείσιμο της κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται αναπόφευκτο, τώρα που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για έναν προϋπολογισμό για το επόμενο έτος και πλησιάζει η προθεσμία των μεσάνυχτων της Κυριακής.

Η ουσία: “σήμερα φαίνεται ότι ξεκινάμε την Κυριακή με το πανελλαδικό κλείσιμο αρκετών κυβερνητικών υπηρεσιών. Αν και αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό οικονομικά αν παραμείνει βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών”, δήλωσε ο στρατηγός της Τράπεζας Edmond de Rothschild Frank Vranken.

Μια παρενέργεια: σύμφωνα με την ING, ένα κλείσιμο της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα “διαταράξει την οικονομία και θα περιορίσει τη ροή δεδομένων που χρειάζεται η Fed για να δικαιολογήσει μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.”Με άλλα λόγια, ένα κλείσιμο καθιστά πιο πιθανό ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ γίνεται αύξηση των επιτοκίων.

Ουκρανία και μετανάστευση

Η κατάσταση των πραγμάτων: από τα 12 νομοσχέδια που απαιτούνται για την αποφυγή διακοπής λειτουργίας, μόνο δύο έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής στη Βουλή. Τίποτα δεν έχει ψηφιστεί ακόμα στη Γερουσία.

  • Οι διαιρέσεις παραμένουν για θέματα όπως η οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία και η χρηματοδότηση για τις συνοριακές περιπολίες και τους μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
  • Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι αντιμετωπίζει 10 με 20 μέλη του κόμματος που έχουν επανειλημμένα εμποδίσει την πρόοδο προς μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Και με μια στενή πλειοψηφία 221-212 στη Βουλή, ο McCarthy έχει ελάχιστα περιθώρια να περάσει νομοσχέδια με μόνο την υποστήριξη του κόμματός του.
  • Ο Μακάρθι θέλει να ψηφίσει στη Βουλή την παρασκευή έναν προσωρινό νόμο που περιλαμβάνει μέτρα ασφάλειας των συνόρων αλλά καμία υποστήριξη για την Ουκρανία.
  • Η Γερουσία υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών εξακολουθεί να εργάζεται για το δικό της βραχυπρόθεσμο μέτρο για τη δημόσια χρηματοδότηση μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, το οποίο περιλαμβάνει επίσης 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά όχι μέτρα για τα σύνορα.
  • Ο νόμος αυτός εγκρίνεται μόνο με 60 ή περισσότερες ψήφους υπέρ στη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί κατέχουν σήμερα την πλειοψηφία των 51 προς 49 Ρεπουμπλικάνων.
  • Ο Μακάρθι εξακολουθεί να ελπίζει σε συμφωνία για τον έλεγχο των συνόρων. Μια συμφωνία με τους Δημοκρατικούς θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι εξακολουθεί να υπάρχει προσωρινός προϋπολογισμός.

Η προσδοκία: οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs έχουν λίγη πίστη σε αυτό. Η Τράπεζα εκτιμά τώρα την πιθανότητα διακοπής λειτουργίας στο 90% και αναμένει ότι θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.