Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ πουλάει 30 δισ. δολάρια σε ξένο νόμισμα για να στηρίξει το σέκελ

Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ πουλάει 30 δισ. δολάρια σε ξένο νόμισμα για να στηρίξει το σέκελ

Το σέκελ, το νόμισμα του Ισραήλ, έχει υποχωρήσει 1,6% έναντι του δολαρίου μετά την επίθεση της Χαμάς. Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά.

Η Τράπεζα του Ισραήλ θα αγοράσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα για να υποστηρίξει το σέκελ. Επιπλέον, άλλα 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηχανισμούς ανταλλαγής ή συμβάσεις ανταλλαγής θα πρέπει να εξασφαλίζουν επαρκή ρευστότητα στις αγορές.

“Η Τράπεζα του Ισραήλ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να παρακολουθεί όλες τις αγορές και να ενεργεί όπου χρειάζεται με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της”, ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

  • Το σέκελ χάνει αξία καθώς πολλοί διεθνείς παίκτες μειώνουν την έκθεσή τους στην ισραηλινή οικονομία.
  • Ο ισραηλινός δείκτης TA-35, το σημείο αναφοράς για την ισραηλινή αγορά, έκλεισε σχεδόν 6,5% χαμηλότερα την Κυριακή. Οι αγορές είναι ανοιχτές τις Κυριακές. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020.
  • “Αν δεν υπάρξει μια ιρανική φυσική επίθεση, είναι πολύ πιθανό ότι το Ισραήλ θα επιστρέψει σε πλήρη οικονομική λειτουργία μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο”, δήλωσε ο Zvi Eckstein στο CNBC. Ο έκσταϊν είναι ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ.
  • Από τις αρχές του 2023, το σέκελ έχει ήδη Αξία 10% λιγότερο σε σύγκριση με το δολάριο. Το Ισραήλ είχε σχέδια να εισαγάγει έναν νόμο που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις του Ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό έκανε τους ξένους επενδυτές νευρικούς και απρόθυμους να επενδύσουν εκεί.