Ο Χέντρικ Βος βλέπει την πολωμένη Πολωνία μετά από μαζική διαδήλωση: “η εκστρατεία της αντιπολίτευσης παίρνει ώθηση λίγο πριν τις εκλογές”

Ο Χέντρικ Βος βλέπει την πολωμένη Πολωνία μετά από μαζική διαδήλωση: “η εκστρατεία της αντιπολίτευσης παίρνει ώθηση λίγο πριν τις εκλογές”

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Πολωνία, η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή. Στην πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία, πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης. Ο πολιτικός επιστήμονας και ειδικός στην Ευρώπη Χέντρικ Βος εξηγεί από πού προέρχεται το αίσθημα της δυσαρέσκειας.

Κοιτάξτε μπροστά: οι Πολωνοί θα πάνε στις κάλπες στις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον Vos, η χώρα είναι πολύ πολωμένη. Το συντηρητικό δεξιό κυβερνητικό κόμμα Νόμος και δικαιοσύνη και μια μεγάλη αντιπολιτευτική πλατφόρμα, ο Συνασπισμός πολιτών, είναι διαμετρικά αντίθετοι.

  • Vos: “ορισμένα κόμματα που στέκονται γύρω από τον Συνασπισμό πολιτών αισθάνονται ότι η Πολωνία πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση και ορισμένα δικαιώματα και ελευθερίες μειώνονται. Θέλουν να το αντιταχθούν. Αυτές οι ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν κάνει μια μεγάλη έκκληση να έρθουν και να διαμαρτυρηθούν. Αυτό ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, πολλοί άνθρωποι ήρθαν σε αυτό.”
  • “Οι νεότεροι Πολωνοί δεν αισθάνονται πολύ στενά συνδεδεμένοι με αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία αυτή τη στιγμή. Αυτή η ομάδα έχει πλέον βγει στους δρόμους. Θα ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στη Βαρσοβία. Αυτό δίνει ώθηση στην εκστρατεία της αντιπολίτευσης, τόσο λίγο πριν τις εκλογές.”

Δημοσκοπήσεις λιγότερο προβλέψιμες

  • “Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι τα σημερινά κυβερνώντα κόμματα θα μπορούσαν να προσθέσουν έναν ακόμη όρο. Αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει μια τρίτη θητεία. Αυτό είναι αρκετά αόρατο για την Πολωνία, επειδή συνήθως η ισορροπία δυνάμεων μετατοπίζεται. Η αντιπολίτευση προετοιμάζεται και δεν σκοπεύει να αφήσει τον εαυτό της να ξεπεραστεί.”
  • “Υπάρχουν ορισμένα σημεία που η αντιπολίτευση δεν θέλει να αποδεχθεί κατ’ αρχήν. Αυτό αφορά επίσης ηθικά ζητήματα, για παράδειγμα το δικαίωμα στην άμβλωση. Κινητοποιείται πολύ έντονα και αυτό σημαίνει ότι η προσέλευση μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ υψηλή. Τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα λιγότερο προβλέψιμο από ό, τι φαίνεται να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή”, σκέφτεται ο Vos.