Σύμφωνα με την Deloitte, το Βέλγιο έχει την πιο προσιτή στέγαση στην Ευρώπη, αλλά τι λέει η πρακτική;

Σύμφωνα με την Deloitte, το Βέλγιο έχει την πιο προσιτή στέγαση στην Ευρώπη, αλλά τι λέει η πρακτική;

Σύμφωνα με τον δείκτη ακινήτων Deloitte, το Βέλγιο έχει την πιο προσιτή στέγαση στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό συμπέρασμα. Πολλά έχουν να κάνουν με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί η Deloitte. Η Business am μίλησε με τον κτηματομεσίτη Philippe Dewaele, διευθύνοντα σύμβουλο της Dewaele Vastgoed, ο οποίος αποχρωματίζει την έρευνα.

Στις ειδήσεις: το Βέλγιο ανεβαίνει από την Τρίτη στην πρώτη θέση στην κατάταξη της Deloitte για τα πιο προσιτά σπίτια.

Εξηγείται: ο δείκτης εξετάζει πόσα χρόνια χρειάζεται κατά μέσο όρο να έχετε έναν ακαθάριστο μισθό με τον οποίο μπορείτε να αγοράσετε ένα σπίτι 70 τετραγωνικών μέτρων. Αυτή η μέθοδος επικρίνεται.

  • Το Βέλγιο προηγείται της λίστας με μέσο όρο 4,3 χρόνια. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα σπίτι στη Νορβηγία, το νούμερο δύο, θα πρέπει να αποθηκεύσετε 4,7 χρόνια.
  • Για σύγκριση, η Σλοβακία κρέμεται στο κάτω μέρος της λίστας με 14,1 χρόνια.

Ακαθάριστο ή καθαρό;

Η κριτική: ο υπολογισμός των μέσων όρων με βάση τον ακαθάριστο μισθό δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικός.

  • Τα άτομα πληρώνουν τη στέγαση τους με τον καθαρό μισθό τους και όχι με τον ακαθάριστο μισθό. Το Βέλγιο έχει μεγάλο χάσμα μεταξύ ακαθάριστων και καθαρών μισθών λόγω της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης. Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είναι ακόμη προφανές για τους ιδιώτες να αγοράσουν ένα σπίτι.
  • Ο κτηματομεσίτης Philippe Dewaele λέει επίσης αυτό: “από τις αρχές του περασμένου έτους, υπήρξε καθυστέρηση, ειδικά στα νέα κατασκευαστικά έργα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες στατιστικές. Η διαφημιστική εκστρατεία έχει τελειώσει και έχουμε επιστρέψει από την αγορά ενός πωλητή στην αγορά ενός αγοραστή.”
  • Ο De Standaard σημειώνει ότι στο Βέλγιο, από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε πολλά μέτρα που μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση, όπως κουπόνια γευμάτων και αυτοκίνητα μισθών. Οι Βέλγοι πληρώνουν επίσης λιγότερους τόκους για υποθήκες, όπως διαβάζουμε στη μελέτη της Deloitte.

Λιγότεροι επενδυτές σε ακίνητα

  • Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώνονται, λέει ο Dewaele: “λόγω της αύξησης των επιτοκίων, η αγορά έχει μειωθεί. Η επένδυση σε ακίνητα είναι μια εναλλακτική λύση για την απόδοση των αποταμιεύσεών σας. Δεν έχει περάσει εδώ και χρόνια. Αλλά τώρα αυτή η αγορά έχει κρυώσει σοβαρά.”
  • “Οι ενοικιαστές στην αγορά κατοικιών είναι το μεγαλύτερο θύμα αυτού. Υπάρχουν περισσότεροι ενοικιαστές και λιγότερες νέες προσφορές στην αγορά ενοικίασης, επειδή υπάρχουν λιγότερες επενδύσεις από τους επενδυτές. Αυτή η ένταση αυξάνεται σοβαρά. Οι τιμές ενοικίασης αυξάνονται.”
  • Η έκθεση Deloitte επιβεβαιώνει αυτό: με τιμή ενοικίασης 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι Βρυξέλλες κατατάσσονται στην 26η θέση σε σύγκριση με 66 ευρωπαϊκές πόλεις. Το Δουβλίνο είναι η πιο ακριβή πόλη. Ακολουθούν το Παρίσι, το Όσλο, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ.