Βραβείο Νόμπελ: γιατί παραμένει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων;

Βραβείο Νόμπελ: γιατί παραμένει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων;

Το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά πήγε στη Claudia Goldin τη Δευτέρα. Ο Γκόλντιν διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αυτοαποκαλείται” οικονομολόγος-ντετέκτιβ”. Είναι η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο, σε 55 χρόνια.

Στις ειδήσεις. Η Γκόλντιν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για το έργο της σχετικά με τις σημαντικές στιγμές της γυναικείας συμμετοχής στην εργασία από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Λεπτομέρεια. Υποστηρίζει ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, λαμβάνει χώρα μια “μαλακή επανάσταση” στην οποία οι γυναίκες, τώρα ανεξάρτητες (χάρη στην αντισύλληψη και την κοινωνική αποδοχή του διαζυγίου), κάνουν οι ίδιες τις επαγγελματικές τους επιλογές.

Γιατί εξακολουθεί να υπάρχει το μισθολογικό χάσμα;

Σύμφωνα με τον Γκόλντιν, ο παίκτης που αλλάζει το παιχνίδι εδώ είναι η ευελιξία του χρόνου (μερική απασχόληση, ελαφρύτερα χρονοδιαγράμματα,…) που οι γυναίκες επιλέγουν (εθελοντικά ή όχι) για τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών. Μετά από αυτό, οι εταιρείες θα τους αφήσουν να πληρώσουν για το τιμολόγιο.

  • Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών στο ίδιο επάγγελμα προκύπτει κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού.
  • Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το εισόδημα των γυναικών μειώνεται κατά 20% 5 χρόνια μετά την απόκτηση του πρώτου παιδιού τους σε σύγκριση με αυτό που θα είχαν κερδίσει χωρίς παιδιά. Ενώ οι άνδρες βλέπουν αύξηση των μισθών κατά 5%.
  • Εάν οι γυναίκες θέλουν να επιτύχουν αυτό που ο Goldin αποκαλεί “το τελευταίο κεφάλαιο” της ισότητας των αμοιβών, προτείνει την αναδιάρθρωση των θέσεων εργασίας για να δώσει σε όλους τους εργαζόμενους ευελιξία, γεγονός που το καθιστά λιγότερο δαπανηρό. Η μερική απασχόληση είναι μόνο η αρχή.

Σημείωση. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το μικρότερο μισθολογικό χάσμα όλων των πλούσιων χωρών βρίσκεται στο… Βέλγιο (1,2%), το μεγαλύτερο στη Νότια Κορέα (31,2%).