Μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πάρει μερικά ακόμη αρχεία πριν από τις εκλογές; “Υπάρχει ακόμα μια κίνηση”, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Stefaan Fiers

Μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πάρει μερικά ακόμη αρχεία πριν από τις εκλογές; “Υπάρχει ακόμα μια κίνηση”, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Stefaan Fiers

Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία προϋπολογισμού, το ερώτημα είναι Εάν μερικά καυτά σημεία εξακολουθούν να επιλύονται πριν από τις εκλογές. Ο πολιτικός επιστήμονας Stefaan Fiers στο KU Leuven το πιστεύει:”υπάρχουν ακόμη αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν μέχρι τον Μάρτιο”.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλεξάντερ ντε Κρου (Open Vld) ξεκινά τις τελικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Κάθε υπουργός έχει μια λίστα επιθυμιών. Ταυτόχρονα, ορισμένα ζητήματα παραμένουν στο τραπέζι.

  • Φάιερς: “οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό πριν από τις εκλογές είναι μια περιοδεία των πολιτικών κομμάτων για να πάρουν κάποιες ακόμη αποφάσεις. Παραδοσιακά, αυτές δεν είναι πλέον οι μεγάλες οικονομικές αποφάσεις. Θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις εκλογές και μακροπρόθεσμα.”
  • “Υπάρχουν ορισμένα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην πολιτική ατζέντα τις τελευταίες εβδομάδες. Η ζήτηση για χαμηλότερο ΦΠΑ στην ανακαίνιση οφείλεται σε σήματα από τον κατασκευαστικό κλάδο ότι η ανακαίνιση καθυστερεί λίγο. Η κυβέρνηση πρέπει να δει τι μπορεί να κάνει για να επαναφέρει τη μηχανή σε λειτουργία. Επειδή είναι σημαντικό για τη βελγική οικονομία.”
  • “Πρόκειται για την ασφάλεια και το άσυλο. Πρέπει να διατεθούν πόροι για την παροχή περισσότερου καταφυγίου. Αυτό λοιπόν δεν σημαίνει ότι ανοίγετε διάπλατα την πόρτα, αλλά πρέπει να είστε σε θέση να δώσετε μια απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση κρίσης”, λέει ο πολιτικός επιστήμονας.

“Υπάρχει ακόμα πανάκεια”

  • “Υπάρχουν ακόμα πολλά αρχεία στο τραπέζι που μπορούν να γκρεμιστούν. Κάθε κόμμα έχει ακόμα έναν αριθμό αρχείων με τα οποία μπορεί κανείς να έρθει στους ψηφοφόρους. Υπάρχει σίγουρα ακόμα πανάκεια και οδήγηση για τους επόμενους μήνες.”
  • “Μέχρι τον Μάρτιο θα είναι μια περίοδος αποφάσεων, συνεργασίας. Από την ολοκλήρωση ενός αριθμού αρχείων. Έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να πάει στους ψηφοφόρους με κάτι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου”, λέει ο Fiers.