Ο πληθωρισμός στο σούπερ μάρκετ χάνει δυναμική, αλλά τα λαχανικά είναι τώρα ένα τέταρτο πιο ακριβά από ό, τι πριν από ένα χρόνο

Ο πληθωρισμός στο σούπερ μάρκετ χάνει δυναμική, αλλά τα λαχανικά είναι τώρα ένα τέταρτο πιο ακριβά από ό, τι πριν από ένα χρόνο

Οι τιμές των σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστα υψηλές, ειδικά για ορισμένα λαχανικά, αλλά ο πληθωρισμός των τροφίμων αρχίζει τελικά να μειώνεται στο Βέλγιο.

Στις ειδήσεις: οι τιμές των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 13, 5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό είναι σύμφωνα με μια μελέτη της οργάνωσης καταναλωτών Testaankoop.

 • Καλά νέα: πρόκειται για ελαφρά μείωση σε σύγκριση με τον πληθωρισμό κατά 14, 7% τον Αύγουστο. Είναι επίσης η πρώτη πτώση των μέσων τιμών λιανικής σε ενάμιση χρόνο.
  • Τον Σεπτέμβριο, μια οικογένεια 2 ατόμων ξόδεψε κατά μέσο όρο 531 ευρώ στο σούπερ μάρκετ. Δηλαδή 2 ευρώ λιγότερο από πέρυσι.
  • Σε σύγκριση με πέρυσι, η ίδια οικογένεια πλήρωσε 63 ευρώ περισσότερο τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την αγορά δοκιμής, η αποδυνάμωση του πληθωρισμού είναι πολύ αργή.
 • Νωρίτερα, η έκθεση για τον πληθωρισμό της Βελγικής Στατιστικής Υπηρεσίας Statbel έδειξε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον περασμένο μήνα ήταν 2,39%, σε σύγκριση με 4,09% τον Αύγουστο.

“Είμαστε ικανοποιημένοι που η πτώση του πληθωρισμού έχει συγκεκριμένη επίδραση στο καλάθι αγορών για πρώτη φορά. Αλλά πρέπει να παραμείνουμε ρεαλιστές: η πτώση του πληθωρισμού παραμένει πληθωρισμός. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε τις αναλύσεις του Παρατηρητηρίου Τιμών και της αρχής ανταγωνισμού για να διευκρινίσουμε εάν αυτές οι – μερικές φορές πολύ ισχυρές – αυξήσεις τιμών μπορούν να δικαιολογηθούν.”_Laura Clays, εκπρόσωπος για την αγορά δοκιμών

 

Οι τιμές των πατατών έχουν αυξηθεί απότομα

Αναλυτικά: οι τιμές κανενός προϊόντος δεν έχουν αυξηθεί τόσο έντονα όσο αυτές των λαχανικών. Κατά μέσο όρο, είναι 26 τοις εκατό πιο ακριβά από πέρυσι.

 • Τα καρότα έχουν γίνει 57 τοις εκατό πιο ακριβά και τα κρεμμύδια 53 τοις εκατό.
 • Κέτσαπ (+46 τοις εκατό), πάστα ντομάτας (+39 τοις εκατό) και κατεψυγμένες πατάτες (+38 τοις εκατό) ολοκληρώνουν τις κορυφαίες 5 από τις σημαντικότερες αυξήσεις των τιμών.
 • Η τιμή άλλων βασικών προϊόντων αυξήθηκε επίσης σταθερά τον περασμένο μήνα:
  • Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 16% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
  • Για το νεαρό τυρί (gouda) πληρώνουν 22 τοις εκατό περισσότερο.
  • Τα αυγά έχουν γίνει 24 τοις εκατό πιο ακριβά.

Σημείωση: Η τιμή των πατατών αυξήθηκε κατά 23%, καθιστώντας την μία από τις 20 σημαντικότερες αυξήσεις τιμών (σε ετήσια βάση) για πρώτη φορά. Αυτή η αύξηση των τιμών προκαλεί ανησυχία, επειδή οι πατάτες αποτελούν ουσιαστικό μέρος των βελγικών γευμάτων.

 

Δεν επηρεάζει τα τελικά προϊόντα

Επιπλέον: παρά τη σημαντική πτώση των τιμών των σιτηρών, των ελαίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων στη διεθνή αγορά, η οργάνωση καταναλωτών σημειώνει ότι οι τιμές των τελικών προϊόντων παραμένουν αμετάβλητες.

 • 15 στα 16 λάδια τηγανίσματος είναι ακόμη πιο ακριβά από ό, τι τον Μάρτιο του 2022, ενώ η χονδρική τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κατά 50%.
 • 9 στα 10 μπουκάλια ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος και ο ίδιος αριθμός πακέτων νεαρών τυριών (gouda) έχουν αυξηθεί σε τιμή από τον Ιούνιο του 2022. Εν τω μεταξύ, η διεθνής τιμή των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε κατά 26%.
 • Η δοκιμαστική αγορά βλέπει μια πιο ευνοϊκή τάση στις τιμές των σιτηρών. Αλλά και εδώ, το 60 τοις εκατό των πακέτων αλευριού και ζυμαρικών είναι ακόμα πιο ακριβά από ό, τι τον Οκτώβριο του 2022. Ενώ οι τιμές των σιτηρών έχουν μειωθεί κατά 18%.

Θα συνεχιστεί: η δοκιμαστική αγορά περιμένει τώρα αναλύσεις από το παρατηρητήριο τιμών και τη βελγική Αρχή Ανταγωνισμού.

 • Ο θόλος των καταναλωτών θέλει να καταλάβει εάν αυτές οι αυξήσεις των τιμών είναι πραγματικά δικαιολογημένες. Είναι το αυξημένο κόστος εργασίας και συσκευασίας οι μόνοι λόγοι για τους οποίους οι τελικές τιμές δεν έχουν μειωθεί ή υπάρχουν επίσης υψηλότερα περιθώρια κέρδους;
 • Τον περασμένο μήνα, υποψιάστηκε ήδη ότι οι εταιρείες τροφίμων επωφελούνται από χαμηλότερες τιμές πρώτων υλών και ενέργειας, χωρίς να μεταφέρουν τα οφέλη στους πελάτες τους.