Οι τιμές του πετρελαίου επιστρέφουν στο υψηλότερο επίπεδο σε ένα χρόνο

Οι τιμές του πετρελαίου επιστρέφουν στο υψηλότερο επίπεδο σε ένα χρόνο

Οι περικοπές στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ και της Σαουδικής Αραβίας ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου. Τη στιγμή της γραφής, ένα βαρέλι αργού πετρελαίου κοστίζει 94,43 δολάρια. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή σε ένα χρόνο.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών παίζει με την παραγωγή για να επηρεάσει την τιμή. Φοβούνται ότι σε λίγες δεκαετίες, η πράσινη ενέργεια θα παραμερίσει τον ρυπογόνο πετρελαϊκό τομέα. Για τα petrostates, τα οποία αντλούν ένα μεγάλο μέρος (ή το μεγαλύτερο μέρος) του εισοδήματός τους από το πετρέλαιο, αυτό σημαίνει μια άσχημη ράβδωση μέσω του λογαριασμού. Με τη μείωση της προσφοράς τώρα, ελπίζουν να διατηρήσουν τις τιμές τεχνητά υψηλές και έτσι να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από την πεπερασμένη πηγή τους.

Στις ειδήσεις: αργό πετρέλαιο στα 94 δολάρια το βαρέλι.

Εκτός από το άλμα των τιμών του πετρελαίου, τα αποθέματα πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης μειωθεί.

  • Τα αποθέματα πετρελαίου στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και εννέα χρόνια. Για τους παραγωγούς που χρειάζονται πετρέλαιο, αυτή είναι μια πρόσθετη πηγή νευρικότητας.
  • Επιπλέον, η αύξηση των τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές τράπεζες στη Wall Street έχουν αυξήσει τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου, στο πλαίσιο της περικοπής της παραγωγής. Αυτό αναφέρεται από το CNN.
  • Η Τράπεζα της Αμερικής αναμένει μέση τιμή πετρελαίου 91 δολαρίων για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Πριν από αυτό, υπολογιζόταν σε τιμή 81 δολαρίων.
    • Η Goldman Sachs το κάνει ένα βήμα παραπέρα. Προειδοποίησαν ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι κατά μέσο όρο περίπου 100 δολάρια το βαρέλι το 2024.
  • Επιπλέον, οι αναλυτές σημειώνουν ότι το θετικό κλίμα της αγοράς αυξάνει περαιτέρω την τιμή.

Σημειώνεται: η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου Brent, το κύριο σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανέβηκε πίσω πάνω από τα 95 δολάρια για αρκετές ημέρες και βρίσκεται στα 97 δολάρια τη στιγμή της γραφής.

Άλλη μια πτώση στις τιμές του πετρελαίου φέτος;

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τη διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας είναι αμφισβητήσιμα, σύμφωνα με τον Robert Yawger, αναπληρωτή διευθυντή ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Mizuho Securities.

  • Τα στοιχεία για τα αποθέματα έχουν μειωθεί, ενώ οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί. Οι εξαγωγές μειώθηκαν και η ποσότητα πετρελαίου που ρέει μέσω των διυλιστηρίων μειώθηκε επίσης. “Δεν είναι σωστό”, είπε ο Yawger.
  • Υπάρχει επίσης ελπίδα για μια (προσωρινή) εποχιακή πτώση των τιμών. Παραδοσιακά, οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση λόγω διακοπών και ταξιδιών. Μετά από αυτό, οι τιμές συνήθως μειώνονται κάπως, έως ότου αρχίσουν οι χειμερινοί μήνες και η ζήτηση αυξάνεται ξανά λόγω της ανάγκης για θέρμανση. (επαναφορά)