Ο Carl Devos εκτιμά τις πολιτικές συνέπειες για τον Conner Rousseau: “μέσα, το Κόμμα πιστεύει ότι μπορεί να είναι αρκετό”

Ο Carl Devos εκτιμά τις πολιτικές συνέπειες για τον Conner Rousseau: “μέσα, το Κόμμα πιστεύει ότι μπορεί να είναι αρκετό”

Παρά τη συνέντευξη Τύπου και τις εξηγήσεις του Προέδρου της Vooruit Conner Rousseau, η καταιγίδα γύρω από το πρόσωπό του δεν υποχωρεί. Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις του αντηχούν, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κύκλων. Ο Carl Devos, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, εκτιμά τις συνέπειες.

Τι προηγήθηκε: κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού σε ένα καφέ στο Sint-Niklaas, ο Rousseau έκανε μια σειρά ρατσιστικών δηλώσεων προς την κοινότητα των Ρομά. Η αστυνομία συνέταξε μια έκθεση, την οποία ο πρόεδρος μπορούσε τώρα να δει. Χθες, ακολούθησε συνέντευξη Τύπου με ένα mea culpa από τον Rousseau.

Η ανάλυση:” ο Ρουσσώ σκέφτηκε χθες μετά από μια αρκετά σφιχτά κατευθυνόμενη συνέντευξη Τύπου ότι μπορεί να γυρίσει σελίδα, αλλά αυτό δεν θα πετύχει για πολλούς λόγους”, λέει ο Ντέβος.

  • “Πρώτον, επειδή το ερώτημα είναι τι θα κάνει το Δικαστήριο με αυτό. Τώρα έχει ξεκινήσει έρευνα.”
  • “Δεύτερον, κάθε είδους πολιτικοί αντίπαλοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση για να χτυπήσουν τον Vooruit και τον Rousseau.”
  • “Αλλά υπάρχει επίσης μια ευρεία αίσθηση στην κοινωνία ότι κάτι τέτοιο απλά δεν πρέπει να ειπωθεί από έναν πρόεδρο του κόμματος. Ακόμα κι αν τους λέτε σε μια μεθυσμένη διάθεση.”

“Οι αντίπαλοι σίγουρα θα θυμούνται τα λόγια του Ρουσσώ στο μέλλον”, δήλωσε ο Ντέβος. “Αν κάποιος από το Vlaams Belang καταδικαστεί στη συζήτηση λόγω της αιχμηρής γλώσσας, τότε κάποιος θα πει από το Vlaams Belang: “περιμένετε ένα λεπτό, αν ο δικός σας πρόεδρος έχει πιει λίγο, λέει αυτό που πραγματικά σκέφτεται”. Φυσικά, αυτό είναι πολύ ενοχλητικό για ένα αριστερό κόμμα.”

“Μπορεί να είναι αρκετό”

Ο εκλογικός αντίκτυπος:

  • “Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Vooruit υπό τον Conner Rousseau στοχεύει πραγματικά στο κέντρο. Και σε αυτό το κέντρο πιθανότατα θα υπάρχουν και αρκετοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι η χρήση της γλώσσας δεν είναι ανεκτή. Αλλά ότι το πρόβλημα που επεσήμανε είναι ένα πρόβλημα που έχουν επίσης. Έτσι ίσως θα υπάρξει μεγάλη κατανόηση.”
  • “Πολλοί άνθρωποι προσβάλλονται από το γεγονός ότι προσπάθησε να κλείσει τα μέσα ενημέρωσης μέσω προληπτικής λογοκρισίας. Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούσε με τον αρχηγό του Επιτελείου και τον δήμαρχο του Σιντ-Νίκλαας αισθάνεται σαν να μας γνωρίζουμε. Δεν μπορείτε να προβλέψετε τις εκλογικές επιπτώσεις αυτού, αλλά δεν νομίζω ότι θα κερδίσει σε καθαρούς όρους.”
  • “Ο Ρουσσώ έχει ωθήσει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις, έτσι έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ποσό πίστωσης που τρέχει τώρα. Αλλά μέσα, αρκετοί άνθρωποι λένε δυνατά ότι μπορεί να είναι αρκετό. Μετά από κάθε είδους περιστατικά από την ιδιωτική του ζωή και τις υποτιθέμενες σχέσεις με ανηλίκους, υπάρχει και πάλι αυτό. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να αφορά μόνο τις ιδέες του Ρουσσώ”, ξέρει ο Ντέβος.