Πέντε άτομα πέφτουν θύματα διαδικτυακής επενδυτικής απάτης κάθε μέρα :” αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου”

Πέντε άτομα πέφτουν θύματα διαδικτυακής επενδυτικής απάτης κάθε μέρα :” αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου”

Λόγω των χαμηλών επιτοκίων, όλο και περισσότεροι Βέλγοι αναζητούν προσοδοφόρες εναλλακτικές λύσεις στο βιβλίο αποταμιεύσεων. Αυτό δεν έχει ξεφύγει ούτε από τους απατεώνες. Ο παρατηρητής του Χρηματιστηρίου FSMA λαμβάνει κατά μέσο όρο πέντε μηνύματα την ημέρα σχετικά με την απάτη σε απευθείας σύνδεση επενδύσεις. Ο ρυθμιστής προειδοποιεί ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Οι απατεώνες προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους τα χρήματά σας με κάθε είδους τρόπους, που κυμαίνονται από το ηλεκτρονικό ψάρεμα έως την απάτη CEO. Επίσης, στοχεύουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν (μέρος) των σκληρά κερδισμένων αποταμιεύσεών τους. Μεταξύ άλλων, οι εγκληματίες συσκευάζονται με πολύ δελεαστικές προτάσεις ή προσποιούνται ότι είναι μια γνωστή εταιρεία.

Στις ειδήσεις: η FSMA έχει ήδη λάβει 1.403 αναφορές απάτης σε απευθείας σύνδεση επενδύσεις φέτος. Αυτό ανέρχεται κατά μέσο όρο σε πέντε ανά ημέρα.

 • Συνολικά, το 2023, οι εγκληματίες έχουν ήδη συλλάβει 10,89 εκατομμύρια ευρώ ή 1,21 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.
 • Ο παρατηρητής του Χρηματιστηρίου ήταν ήδη σε θέση να εντοπίσει 172 δόλιες οντότητες μετά από έρευνα φέτος. Οι αναφορές που έλαβε η FSMA δείχνουν ότι τα θύματα απάτησαν κατά μέσο όρο 17.314 ευρώ.
 • “Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πολλές απάτες δεν αναφέρονται”, προειδοποιεί η ρυθμιστική αρχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η FSMA ξεκινά μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης μαζί με το Wikifin.
  • “Θέλουμε να ενημερώσουμε τους επενδυτές για το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη στον πάροχο πρέπει να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στις επιλογές τους. Ως εκ τούτου, τους προσφέρουμε χρήσιμα εργαλεία για να ξεγελάσουν τους απατεώνες στο μέλλον”, δήλωσε ο Jean-Paul Servais, πρόεδρος της FSMA.
 • Η εκστρατεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Τα στοιχεία της FSMA δείχνουν ότι οι Βέλγοι ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών είναι τα πιο συχνά θύματα διαδικτυακών απατεώνων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι αυτή η ομάδα έχει συνήθως περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες.
  • Ωστόσο, η κυβερνητική υπηρεσία προσθέτει ότι οι άνθρωποι στα είκοσι και τριάντα τους μπορούν επίσης να πέσουν στην παγίδα. “Οι διαδικτυακοί απατεώνες είναι ιδιαίτερα εφευρετικοί και χρησιμοποιούν κάθε είδους, συχνά επαγγελματικούς τρόπους για να οδηγήσουν κάποιον στον κήπο και να κερδίσουν εμπιστοσύνη. Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου, μέσω ψεύτικων διαφημίσεων στα κοινωνικά μέσα”, λέει ο Servais.

 

Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα διαδικτυακής επενδυτικής απάτης

Συμβουλές: ως αποτέλεσμα αυτής της νέας καμπάνιας, το FSMA δίνει μερικές συμβουλές για να σας προστατεύσει από τέτοιες παρατυπίες.

 • Ελέγχετε πάντα την ταυτότητα του παρόχου.
  • Στην ιστοσελίδα της FSMA μπορείτε να ελέγξετε την ταυτότητα κάθε παρόχου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ή προϊόντων. Ο φύλακας διατηρεί επίσης μια επισκόπηση των εταιρειών που λειτουργούν ακανόνιστα στη χώρα μας.
 • Προσοχή στους απατεώνες που θέτουν ως γνωστές εταιρείες.
  • Για τους απατεώνες, είναι σημαντικό να τους εμπιστεύεστε. Γι ‘ αυτό συχνά προσποιούνται ότι είναι μια γνωστή εταιρεία, όπως η τράπεζά σας. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για”κλωνοποιημένες επιχειρήσεις”. Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.
 • Μην καταθέτετε μόνο χρήματα σε ξένο λογαριασμό.
  • Η FSMA προειδοποιεί ποτέ να μην ανταποκριθεί αμέσως σε μια προσφορά. “Αυτό σας δίνει χρόνο να αναζητήσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον πάροχο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει προσεκτικά τη διεύθυνση URL και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μια διεύθυνση στο εξωτερικό, ειδικά εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστά δύσκολη την επικοινωνία με τον πάροχο ξανά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αργότερα.”
  • Να είστε πάντα κρίσιμοι όταν λαμβάνετε μια προσφορά. Ο χρυσός κανόνας παραμένει: αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι. Να είστε προσεκτικοί κυρίως εάν κάποιος θέλει να πουλήσει πολύπλοκες επενδύσεις.
 • Επικοινωνήστε με το FSMA.
  • Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή αμφιβολίες, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε με το FSMA. Μπορείτε να συμπληρώσετε μια φόρμα επικοινωνίας εδώ.