Πυρηνική έξοδος στη Γερμανία: “το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε γίνει πολύ εξαρτημένοι από το ρωσική φυσικού αερίου”

Πυρηνική έξοδος στη Γερμανία: “το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε γίνει πολύ εξαρτημένοι από το ρωσική φυσικού αερίου”

Ο Lars-Hendrik Röller, γενικός διευθυντής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στη Γερμανική Καγκελαρία από το 2011 έως το 2022, παραδέχτηκε ότι οι ενεργειακές αποφάσεις της κυβέρνησης Μέρκελ έχουν κάνει τη Γερμανία εξαρτημένη από το ρωσική φυσικό αέριο. Παρ ‘ όλα αυτά, ο οικονομολόγος συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική σε ορισμένους τομείς.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και έχει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας του μπλοκ. Η διακοπή του Ενεργειακού Εφοδιασμού της Γερμανίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Στις ειδήσεις: Η Γερμανία θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα την τελευταία δεκαετία για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό. Ο Röller είπε στην επιχειρηματική εφημερίδα Financial Times. “Αν γνωρίζαμε τότε αυτό που γνωρίζουμε τώρα, φυσικά θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά”, είπε.

Μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει γρήγορα τον πυρηνικό της στόλο. Την ίδια χρονιά, οκτώ από τους δεκαεπτά αντιδραστήρες έκλεισαν οριστικά.

  • Τα επόμενα χρόνια, παρά την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, η χώρα αναγκάστηκε να εισάγει σημαντικά περισσότερο φυσικό αέριο για να καλύψει την υψηλή ζήτηση ενέργειας. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% σε λίγα χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος του εισήχθη από τη Ρωσία μέσω αγωγού. Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Γερμανία εισήγαγε περίπου το 55% του συνόλου του φυσικού αερίου της με αυτόν τον τρόπο.
  • Αλλά μετά την έναρξη του πολέμου, τα πράγματα πήγαν στραβά. Η Ρωσία ενέτεινε την πίεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παίζοντας παιχνίδια με την προμήθεια φυσικού αερίου. Τέλος, πέρυσι, η βρύση αερίου στο Nord Stream, τον κύριο αγωγό, απενεργοποιήθηκε εντελώς (και αργότερα ανατινάχθηκε, από άγνωστους μέχρι τώρα δράστες). Η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε στα ύψη, προκαλώντας τη γερμανική (και Ευρωπαϊκή) Οικονομική μηχανή να εκτοξευτεί.
  • Στο τέλος, η χώρα κατάφερε να περάσει τον περασμένο χειμώνα σε μεγάλο βαθμό άθικτη. Αυτό οφείλεται σε συνδυασμό ασυνήθιστα ζεστού χειμερινού καιρού, μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης, αφθονίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλες χώρες και απροσδόκητα χαμηλής ζήτησης από την Ασία. Παρ ‘ όλα αυτά, ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών ενέργειας είναι αισθητός. Η Γερμανία βρίσκεται πλέον επίσημα σε ύφεση, σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή;

Η αντίδραση: σύμφωνα με τον Röller, η χώρα δεν είχε άλλη επιλογή αφού άρχισε να κλείνει πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

  • “Μπορείτε να διαφωνήσετε για το αν αυτό ήταν το σωστό, αλλά ήταν η συναίνεση στην κοινωνία εκείνη την εποχή.”Εξάλλου, οι περισσότεροι Γερμανοί ήταν υπέρ της σταδιακής κατάργησης των πυρηνικών μετά τη Φουκουσίμα, σε αντίθεση με σήμερα.
  • Ο οικονομολόγος παραδέχεται ότι η Γερμανική Κυβέρνηση θα έπρεπε τότε να είχε επικεντρωθεί πιο έντονα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Röller, ωστόσο, αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή το φθηνό ρωσική φυσικό αέριο έχει προωθήσει σημαντικά τη γερμανική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια. “Μας βοήθησε να επιτύχουμε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που πλήρωσαν για πράγματα που δεν θα είχαμε διαφορετικά … αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι καταλήξαμε να εξαρτιόμαστε πολύ από το ρωσική αέριο”, αναφέρει.
  • Οι επικριτές έχουν πει τα τελευταία χρόνια ότι η κυβέρνηση Μέρκελ γνώριζε καλά ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό όπλο. Ωστόσο, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Γερμανία συνέχισε να βασίζεται σε αυτήν την εξάρτηση. Για παράδειγμα, η Μέρκελ συνέχισε να υποστηρίζει τον Nord Stream 2, έναν δεύτερο αγωγό μεγάλης κλίμακας προς τη Γερμανία για Ρωσική φυσικό αέριο, μετά το 2014. Το έργο σταμάτησε μόλις τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, λίγες μέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.