Τι πρέπει να προσέξετε όταν εξοφλείτε νωρίς το στεγαστικό σας δάνειο;

Τι πρέπει να προσέξετε όταν εξοφλείτε νωρίς το στεγαστικό σας δάνειο;

Όταν έχετε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα, μπορείτε να εξοφλήσετε μέρος του στεγαστικού δανείου σας νωρίς. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε, μεταξύ άλλων, να βάλετε το μαχαίρι στο ενδιαφέρον που οφείλετε στην τράπεζα. Αλλά τι πρέπει να λάβετε υπόψη;

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Αυτό το άρθρο προέκυψε χάρη σε μια ερώτηση από έναν αναγνώστη. Αναρωτήθηκε τι να ψάξει αν θέλετε να εξοφλήσετε ένα στεγαστικό δάνειο νωρίς. Έχετε κάποια ερώτηση για τους συντάκτες; Μην διστάσετε και στείλτε το σε αυτή τη διεύθυνση.

Πλαίσιο: η αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου σας νωρίς φυσικά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: βλέπετε (μέρος) των χρεών να εξαφανίζονται. Μόλις εξοφλήσετε πλήρως ένα στεγαστικό δάνειο, μπορείτε να εξοικονομήσετε ή να επενδύσετε περισσότερα χρήματα κάθε μήνα.

  • Εκείνοι που αποπληρώνουν νωρίτερα μπορούν επίσης να ζητήσουν να αναθεωρήσουν τα ασφάλιστρα της ασφάλισης υπολοίπου χρέους, επειδή υπάρχει μικρότερο κεφάλαιο για ασφάλιση.
  • Με μερική επιστροφή χρημάτων, διασφαλίζετε ότι η μηνιαία χρέωση γίνεται ελαφρύτερη.

Μην ξεχνάτε το νόμο: σύμφωνα με το νόμο, μπορείτε να εξοφλήσετε (μέρος) του ενυπόθηκου δανείου μία φορά το χρόνο.

  • Αλλά: για αποπληρωμές τουλάχιστον 10 τοις εκατό του ανεξόφλητου κεφαλαίου, ο περιορισμός σε μία φορά το χρόνο δεν ισχύει.

Μην ξεχνάτε αυτό σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στεγαστικού δανείου

Προσοχή: ο πρόωρος τερματισμός δεν είναι χωρίς συνέπειες.

  • Οι δανειολήπτες που εξακολουθούν να απολαμβάνουν το (Φλαμανδικό ή ομοσπονδιακό) επίδομα στέγασης χάνουν αυτό το φορολογικό πλεονέκτημα εάν διακοπεί η πίστωση.
    • Στη Φλάνδρα, το μπόνους στέγασης καταργήθηκε στις αρχές του 2020. Σε αντάλλαγμα, υπήρξε μείωση των τελών εγγραφής στο 6 τοις εκατό. Το 2022, ο φόρος αυτός μειώθηκε περαιτέρω στο 3% για όσους αγοράζουν το δικό τους και μόνο σπίτι.
    • Από το 2024, το Ομοσπονδιακό επίδομα στέγασης θα εξαφανιστεί. Αυτό είναι ένα φορολογικό πλεονέκτημα για τη δεύτερη κατοικία.
  • Η τράπεζα χάνει το ενδιαφέρον για μια τέτοια πράξη, επομένως χρεώνει ένα τέλος επανεπένδυσης. Αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες τόκων επί του επιστρεφόμενου ποσού.
  • Ακόμα κι αν έχετε εξοφλήσει πλήρως ένα στεγαστικό δάνειο, μια υποθήκη εξακολουθεί να στηρίζεται σε αυτό. Αυτή η εγγύηση, η οποία δίνει στον δανειστή το δικαίωμα να πουλήσει το ακίνητο σε περίπτωση αθέτησης, ισχύει για τριάντα χρόνια. Επομένως, θα πρέπει να πάτε σε συμβολαιογράφο για το χειρισμό της υποθήκης εάν επιθυμείτε να πουλήσετε το σπίτι ή το διαμέρισμά σας μετά την πλήρη εξόφληση της πίστωσης. Τιμή: περίπου 500 ευρώ.