8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Χαμάς

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Χαμάς

Τρομοκρατική ομάδα σύμφωνα με τη Δύση, απελευθερωτική οργάνωση σύμφωνα με τους υποστηρικτές της Παλαιστινιακής υπόθεσης, είναι βέβαιο ότι η Χαμάς έχει μακρά ιστορία και πολλές μορφές. Αλλά από πού προέρχονται και τι θέλουν να επιτύχουν; Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις.

1. Ποιος ίδρυσε τη Χαμάς;

Η Χαμάς προέρχεται από την “Μουσουλμανική Αδελφότητα” και είναι ο ένοπλος βραχίονας αυτής της οργάνωσης, που ιδρύθηκε το 1987. Το πλήρες όνομά του είναι “το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης” και ο απώτερος στόχος του είναι η καταστροφή του Ισραήλ, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα μιας απελευθερωμένης Παλαιστίνης. Με αυτόν τον τρόπο, ξεχωρίζει από άλλες, πιο κοσμικές οργανώσεις εντός της οργάνωσης απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

2. Πώς έγιναν τόσο σημαντικά;

Η οργάνωση ήταν εκεί από τις πρώτες ημέρες της Παλαιστινιακής Ιντιφάντα. Αυτή η εξέγερση συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις στους δρόμους και τις πρώτες μορφές ένοπλης αντίστασης. Ιδιαίτερα συντηρητικοί και θρησκευόμενοι Παλαιστίνιοι που είχαν χάσει τα σπίτια τους μετά την Ισραηλινή κατοχή άρχισαν να υποστηρίζουν την οργάνωση από τότε και στο εξής. Αν και το κίνημα συνέχισε να αναπτύσσεται στη Γάζα για πολλά χρόνια, η νίκη του στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές του 2006 ήταν έκπληξη. Το 2007, απέκτησε τον στρατιωτικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

3. Ποιος είναι πίσω από την οργάνωση;

Η Χαμάς δεν είναι απλά ένα πολιτικό κόμμα. Το κίνημα έχει επίσης στρατιωτική και κοινωνική πτέρυγα. Ως πολιτικό κόμμα, παίζει πραγματικά σημαντικό ρόλο μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, επειδή στη Δυτική Όχθη η Φατάχ είναι κύριος και κύριος.

Η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης ισχυρίζεται ότι λειτουργεί αυτόνομα από το πολιτικό κόμμα. Ωστόσο, το Ισραήλ και οι περισσότερες άλλες χώρες δεν το πιστεύουν αυτό και κατηγορούν τη Χαμάς ότι συνεχίζει να υποστηρίζει και να εκτελεί τρομοκρατικές πράξεις.

Έχουν επιτεθεί στο Ισραήλ με επιθέσεις με ρουκέτες, βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και απαγωγές αμάχων. Το Ισραήλ απάντησε με στρατιωτικές επιθέσεις, σκοτώνοντας πολλούς Παλαιστίνιους.

4. Πώς χρηματοδοτεί η Χαμάς;

Η Χαμάς μπορεί να υπολογίζει τόσο στην ορατή όσο και στην αόρατη οικονομική υποστήριξη από τον μουσουλμανικό κόσμο. Ο μεγαλύτερος δωρητής μπορεί να είναι το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τον οργανισμό εδώ και χρόνια. Η Ισλαμική Δημοκρατία δίνει 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και παρέχει όπλα και εκπαίδευση. Παρά τα διαφορετικά ισλαμικά ρεύματα, το Ιράν και η Χαμάς μοιράζονται την επιθυμία να καταστρέψουν το Ισραήλ. Το Κατάρ και η Τουρκία αναφέρονται επίσης συχνά ως χορηγοί της Χαμάς. Η κοινωνική πτέρυγα της Χαμάς μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη πολλών (ισλαμικών) μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και ατόμων σε όλο τον κόσμο.

5. Γιατί παίρνουν πολύ λιγότερη υποστήριξη στη Δυτική Όχθη;

Οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης φαίνεται να είναι πιο κοινωνικά προοδευτικοί από τους κατοίκους της Γάζας με πολλούς τρόπους. Αν και το κόμμα έχει επίσης έναν σημαντικό αριθμό συμπατριωτών εδώ, η πλειοψηφία του πληθυσμού επιλέγει πιο κοσμικά αριστερά κόμματα ή Φατάχ. Το κόμμα έχει επίσης περισσότερα περιθώρια ελιγμών στη Λωρίδα της Γάζας από ό, τι στη δυτική όχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πολύ ισχυρότερη παρουσία.

6. Ποιοι είναι οι διεθνείς Σύμμαχοι;

Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής στο εξωτερικό ήταν αναμφίβολα ο πρώην Αιγύπτιος Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, επίσης μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Υπό την κυριαρχία του, η οργάνωση ήταν ελεύθερη να εισάγει όπλα, αγαθά και χρήματα στη Γάζα. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο το 2013, αυτό έληξε. Οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες απαγόρευσαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και έκλεισαν τα σύνορα με τη Γάζα. Εξαιτίας αυτού και του ισραηλινού αποκλεισμού, η γάζα και η Χαμάς είναι πλέον εντελώς απομονωμένες από τον έξω κόσμο.

Σήμερα, το Ιράν και το Κατάρ θεωρούνται οι μεγαλύτεροι κρατικοί χορηγοί. Η Τουρκία, ο Λίβανος και ορισμένες άλλες χώρες παρέχουν επίσης διάφορες μορφές υποστήριξης. Η ιδεολογία της Χαμάς ευθυγραμμίζεται με πολλές αντι-ισραηλινές χώρες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά η Χαμάς αναγνώρισε δημοσίως την υποστήριξη του Ιράν και την ευχαρίστησε για την παροχή χρημάτων, όπλων, πυραύλων και αντιαρματικών όπλων για την επιχείρηση. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι συγχαίρει τη Χαμάς για τις ενέργειές της.

7. Πόση υποστήριξη έχει η Χαμάς για τους Παλαιστίνιους;

Η Χαμάς αναμένει ότι η οργή προς το Ισραήλ είναι υψηλή μεταξύ των Παλαιστινίων και ότι τελικά θα βγει από τον αγώνα ενισχυμένη. Η Χαμάς πρέπει να είχε προβλέψει μια μαζική αντίποινα στη Γάζα, και πράγματι ότι η αντίποινα έχει αρχίσει. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες θα είναι τώρα επίσης θύματα. Το 2017, Η οργάνωση ανακοίνωσε με ένα έγγραφο ότι θέλει να αποδεχθεί τα σύνορα του Παλαιστινιακού κράτους πριν από το 1967. Όλο και περισσότερες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ-27 και των Ηνωμένων Πολιτειών – θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

8. Έχει διαπραγματευτεί ποτέ η Χαμάς με το Ισραήλ;

Όχι, δεν υπήρξαν ποτέ άμεσες διαπραγματεύσεις και αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, υπάρχουν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μέσω διαμεσολαβητών στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με την οργάνωση, η σύγκρουση με το Ισραήλ έχει πολιτικό χαρακτήρα και όχι θρησκευτικό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το 2020 ότι “σημαντικές” συνομιλίες βρίσκονταν σε εξέλιξη με τη Χαμάς για να έρθουν σε ανταλλαγή κρατουμένων για να επιστρέψουν έναν αριθμό Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτές οι συνομιλίες απέδωσαν ελάχιστα αποτελέσματα.

Η επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου καθιστά προς το παρόν αδιανόητη οποιαδήποτε επαναπροσέγγιση-άμεση ή έμμεση.