Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε δράση: η ΕΕ εξετάζει το Χ για παραπληροφόρηση

Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε δράση: η ΕΕ εξετάζει το Χ για παραπληροφόρηση

Ο Elon Musk, ιδιοκτήτης της X, έλαβε επιστολή από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την εσωτερική αγορά Thierry Breton την τρίτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διερευνήσει εάν το X συμμορφώνεται με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), σχετικά με την “παραπληροφόρηση και το “παράνομο περιεχόμενο και παραπληροφόρηση” σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok Shou Zi Chew έλαβε παρόμοια επιστολή.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ίδρυσε την DSA. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, οι τεχνολογικές πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες είναι από κοινού υπεύθυνες για ό, τι δημοσιεύεται σε αυτές τις πλατφόρμες. Ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ είναι αμέσως ένα βάπτισμα φωτιάς για αυτόν τον νόμο και για τις πλατφόρμες.

Στις ειδήσεις: Δημοσίευση για Μόσχο και μάσημα.

“Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, υπάρχουν ενδείξεις ότι το X/Twitter χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ”, έγραψε ο Μπρετόν σε ανάρτησή του στο X, απευθυνόμενος στον Έλον Μασκ. “Σας καλώ να δώσετε μια γρήγορη, ακριβή και πλήρη απάντηση μέσα σε 24 ώρες”, κατέληξε η επιστολή μάλλον απειλητικά.

  • Αναφερόμενος στον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, υπενθυμίζει στον Μασκ ότι η πλατφόρμα δεσμεύεται από τη μετριοπάθεια του περιεχομένου της πλατφόρμας. Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται με το νόμο μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων πωλήσεων.
  • Ο Μασκ είπε: “η πολιτική μας είναι ότι όλα είναι ανοιχτού κώδικα και διαφανή, μια προσέγγιση που γνωρίζω ότι υποστηρίζει η ΕΕ. Καταγράψτε τις παραβιάσεις στις οποίες αναφέρεστε στο X, ώστε το κοινό να μπορεί να τις δει. Ευχαριστώ πολύ”, απάντησε στον Γάλλο.
  • Η Linda Yaccarino, Διευθύνων Σύμβουλος της X, απάντησε στον Breton με μια επιστολή όπου εξηγεί τα μέτρα του X και τονίζει τη δέσμευση της πλατφόρμας στην DSA. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες αναρτήσεις θα είχαν ήδη διαγραφεί ή επισημανθεί, ενώ οι κοινοτικές σημειώσεις παρέχουν σχετικό πλαίσιο.
  • Καταλήγει με “αυτή η απάντηση βασίζεται στην κατανόηση ότι η επιστολή σας είναι μια έκφραση ανησυχίας – την οποία λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη – αλλά δεν αποτελεί επίσημη ειδοποίηση ή αίτημα βάσει της DSA ή οποιασδήποτε άλλης νομικής διάταξης.”

Ο Shou Zi Chew, Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, έλαβε μια πολύ παρόμοια επιστολή την Πέμπτη. Τονίστηκε ότι η πλατφόρμα του χρησιμοποιείται κυρίως από παιδιά και νέους. Η εταιρεία του καλείται επίσης να διατυπώσει μια απάντηση εντός 24 ωρών.

Λογοκρισία και δικτάτορες

  • Η DSA τέθηκε σε ισχύ στις 25 Αυγούστου. Εκτός από την παραπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση, η νομοθεσία επικεντρώνεται επίσης στη βία στον κυβερνοχώρο, στη ρητορική μίσους, στην έκκληση για βία και στην προώθηση παράνομων αγαθών και υπηρεσιών. Οι πλατφόρμες που υπόκεινται στην DSA πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν τα μέτρα που λαμβάνουν για να συμμορφωθούν.
  • Είναι η πρώτη μεγάλη, “επίθεση DSA” δεδομένου ότι οι πλατφόρμες πρέπει να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία. Το μήνυμα του Μπρετόν για το Χ ήταν μόνο χλιαρό και μπορούσε να βασιστεί σε πολλές αντιδράσεις με αναφορές σε λογοκρισία και δικτάτορες.
  • Ο Χ έχει ακόμη προθεσμία μέχρι τις 18 Οκτωβρίου για να εξηγήσει” την απάντηση της κρίσης στην ηλεκτρονική τρομοκρατική προπαγάνδα και άλλο βίαιο και ψευδές περιεχόμενο που σχετίζεται με τη Χαμάς στην ισραηλινή κοινότητα”. Πριν από τις 31 Οκτωβρίου, πρέπει στη συνέχεια να παρέχει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μετριοπάθεια στην πλατφόρμα. Αυτό αναφέρει το Politico. Μετά τις 31 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα κινήσει τη διαδικασία.