16 συναρπαστικά γεγονότα για την μπύρα

16 συναρπαστικά γεγονότα για την μπύρα

Η μπύρα είναι μέρος του Βελγικού πολιτισμού, αλλά το εθνικό μας ποτό δοκιμάζεται επίσης στο εξωτερικό. Γι ‘ αυτό εδώ είναι 16 συναρπαστικά γεγονότα για την μπύρα. Για να αποσυσκευάσετε την επόμενη φορά στο μπαρ;

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

1. Η παλαιότερη γνωστή συνταγή για μπύρα είναι σχεδόν 4.000 ετών

Η μπύρα δεν παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στο Βέλγιο, τη Γερμανία ή την Τσεχική Δημοκρατία – όλες οι δημοφιλείς χώρες μπύρας σήμερα. Στην πραγματικότητα, πρέπει να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο, επειδή η παλαιότερη γνωστή συνταγή για μπύρα προέρχεται από την αρχαία Μεσοποταμία και ανακαλύφθηκε σε ένα ποίημα 3.900 ετών σε μια πέτρινη πλάκα. Οι πρώτοι ζυθοποιοί ήταν Σουμέριοι, ένας λαός που λέγεται ότι ήταν ο πρώτος αληθινός πολιτισμός.

Η συνταγή μεταφράστηκε στη δεκαετία του ‘ 80 και χρησιμοποιήθηκε από έναν Αμερικανό ζυθοποιό για να αναδημιουργήσει την πρώτη μπύρα. Θα είχε μόλις 3,5% αλκοόλ σύμφωνα με σύγχρονες πηγές, και είχε αρκετά ξηρή γεύση χωρίς πικρία. Οφείλουμε αυτή την πικρή γεύση στις σύγχρονες μπύρες μας στον λυκίσκο, αλλά οι Μεσοποταμικοί δεν είχαν ακόμη αυτό το συστατικό. Ο λυκίσκος διασφαλίζει επίσης ότι μπορούμε να αποθηκεύουμε μπύρα περισσότερο, οπότε η πρώτη μπύρα έπρεπε να καταναλωθεί αμέσως μετά τη διαδικασία παρασκευής.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός: πιθανώς, οι ηλικιωμένοι παρήγαγαν κατά λάθος μπύρα χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, θεωρώντας το υποπροϊόν της Γεωργίας. Ορισμένες πηγές τολμούν ακόμη και να δηλώσουν ότι υπήρχαν μέρη όπου καλλιεργούνταν δημητριακά ειδικά για μπύρα, γεγονός που εγείρει το ερώτημα τι ήρθε πρώτο: ψωμί ή μπύρα;

2. Οι αιγυπτιακές πυραμίδες λέγεται ότι χτίστηκαν “υπό την επήρεια” της μπύρας

Στην αρχαία Αίγυπτο, πολλή μπύρα ήταν μεθυσμένη. Φυσικά, το ποτό δεν ήταν ακόμα συγκρίσιμο με την μπύρα που καταναλώνουμε σήμερα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, οι εργάτες που έχτισαν τις πυραμίδες της Γκίζας θα είχαν λάβει περίπου τέσσερα έως πέντε λίτρα μπύρας την ημέρα σε αντάλλαγμα για τη δουλειά τους. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν επίσης ότι η μπύρα ήταν πιο υγιεινή από το νερό του ποταμού του Νείλου.

Με την ευκαιρία, ένας μισθός με τη μορφή μπύρας δεν είναι παράξενο. Πολλοί λαοί σε όλη την ιστορία θα χρησιμοποιούσαν την μπύρα ως αποζημίωση. Ακόμα και σήμερα, κατά μία έννοια, αυτό συμβαίνει ακόμα. Σε πολλές εταιρείες σύγχρονης τεχνολογίας, είναι συνηθισμένο να πίνετε ένα ποτό το απόγευμα της Παρασκευής σε βάρος της επιχείρησης.

3. Σήμερα, η Κίνα παράγει την περισσότερη μπύρα στον κόσμο

Αν και δεν συνδέουμε αμέσως την μπύρα με την Ασία, εξακολουθεί να είναι η Κίνα που αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στον κόσμο. Μέχρι το 2022, οι Κινέζοι λέγεται ότι έχουν παρασκευάσει περισσότερα από 360 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπύρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν στη δεύτερη θέση με λίγο περισσότερο από το ήμισυ αυτού του όγκου. Η Βραζιλία και το Μεξικό παρασκευάζουν επίσης περισσότερη μπύρα από τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στην Ευρώπη είναι η Γερμανία με 87 εκατομμύρια εκατόλιτρα ετησίως.

Το Βέλγιο κατέχει την έκτη θέση στην Ευρώπη με 25 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπύρας το 2017. Η Ολλανδία παράγει περισσότερη μπύρα από το Βέλγιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Ισπανία είναι επίσης ελαφρώς μεγαλύτεροι παραγωγοί μπύρας από τη χώρα μας.

4. Αλλά οι μεγαλύτεροι πότες μπύρας ζουν στην Τσεχική Δημοκρατία

Οι Κινέζοι παράγουν την περισσότερη μπύρα, αλλά έχουν επίσης πολλά να πιουν. Όταν εξετάζουμε την κατανάλωση μπύρας ανά άτομο, η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Το 2022, ένας μέσος Τσέχος έπινε 184 λίτρα μπύρας.

Στην Ευρώπη, η Αυστρία και η Λιθουανία ακολουθούν τους Τσέχους με μόλις 100 λίτρα μπύρας ανά άτομο. Άλλες χώρες όπου οι κάτοικοι πίνουν πολλή μπύρα είναι η Πολωνία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Κροατία.

Το μόνο πραγματικό outlier στην κορυφή 10 είναι η Ναμίμπια. Αν και η Κίνα και οι ΗΠΑ παράγουν την περισσότερη μπύρα, αυτές οι δύο υπερδυνάμεις δεν είναι στις κορυφαίες 20.

5. Στο Βέλγιο, ωστόσο, η κατανάλωση μπύρας συνεχίζει να μειώνεται

Αν και η χώρα μας φέρει τον περήφανο τίτλο της χώρας μπύρας, εξακολουθούμε να πίνουμε λιγότερη μπύρα κάθε χρόνο. Αυτή η τάση συνεχίζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το 2022, όλοι ήπιαμε 6,93 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπύρας, αλλά το 1996 ο όγκος αυτός δεν ήταν μικρότερος από 10,3 εκατομμύρια λίτρα. Η βελγική αγορά μπύρας συρρικνώνεται εδώ και δεκαετίες.

Η βιομηχανία μπύρας βλέπει μια σειρά εξηγήσεων για αυτήν την αρνητική τάση. Η γήρανση του πληθυσμού προκαλεί περισσότερους καταναλωτές να πιάνουν μια πιο σφιχτή μπύρα και έτσι να πίνουν λιγότερη μπύρα και κατά συνέπεια χαμηλότερες ποσότητες. Η απαγόρευση του καπνίσματος σίγουρα δεν έχει κάνει καλό στην κατανάλωση μπύρας σε καφετέριες. Φυσικά, οι αυστηρότεροι έλεγχοι αλκοόλ στο δρόμο παίζουν επίσης ρόλο.

Μια άλλη εξήγηση για αυτήν την τάση είναι ότι απλά επιλέγουμε την ποιότητα πολύ περισσότερο. Για παράδειγμα, η πτωτική τάση φαίνεται να συνεχίζεται κυρίως στην κατανάλωση μπύρας. Το μερίδιο των μπύρων abbey και των δοκιμαστικών μπύρων αυξάνεται.

6. Το Βέλγιο είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής μπύρας

Φυσικά, η μπύρα παραμένει ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας. Το 2018, Το Βέλγιο εξήγαγε μπύρα αξίας 1,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ολλανδία τα πάει ελαφρώς καλύτερα με 2,11 δισ. ευρώ. Το Μεξικό ηγείται της κατάταξης με αξία εξαγωγής 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πιο δημοφιλής μπύρα μας στο διεθνές εμπόριο είναι φυσικά η Στέλλα Αρτουά.

7. Το πρώτο κουτί μπύρας χρονολογείται από το 1935

Οι πιθανότητες είναι ότι θα μπείτε στο ψυγείο απόψε και θα ανοίξετε ένα κουτάκι μπύρας, αλλά αυτό ήταν αδιανόητο πριν από το 1935. Από τη μία πλευρά, ήταν μια πρόκληση να βρεθεί προσιτό υλικό έτσι ώστε τα δοχεία να είναι αρκετά ανθεκτικά για να αντέξουν την πίεση. Από την άλλη πλευρά, υπήρχε η αντίληψη μεταξύ του πελάτη ότι ένα τέτοιο κουτί θα επηρέαζε τη γεύση της μπύρας.

Λίγο μετά το τέλος της απαγόρευσης των ΗΠΑ, ο Μπρούερ Κρούγκερ βρήκε τη λύση. Τα δοχεία ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικά και μονωμένα κατά μήκος του εσωτερικού, έτσι ώστε το μέταλλο να μην μπορεί να επηρεάσει τη γεύση. Στη συνέχεια ήρθαν με ένα ξυράφι για να ανοίξουν το κουτί, επειδή η εύχρηστη καρτέλα στα σημερινά μας δοχεία εφευρέθηκε μόνο στη δεκαετία του ‘ 60.

Στη συνέχεια, ο Krueger πραγματοποίησε μια έρευνα των πελατών του και έλαβε πολύ θετικά σχόλια. Περισσότερο από το 90% αισθάνθηκε ότι η κονσερβοποιημένη μπύρα δοκιμάστηκε περισσότερο σαν μια φρέσκια πίντα στη βρύση από την εμφιαλωμένη μπύρα. Ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να υπάρχει η αντίληψη ότι η ποιοτική μπύρα δεν μπορεί να σερβιριστεί σε κονσέρβα, αλλά πολλές μικροβιομηχανίες αποχαιρετούν τα μπουκάλια ούτως ή άλλως. Για παράδειγμα, σε ένα τέτοιο κουτί, η μπύρα θα παραμείνει φρέσκια περισσότερο, αφού δεν εκτίθεται στο ηλιακό φως.

8. Η AB InBev είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στον κόσμο

Ο μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στον κόσμο εξακολουθεί να εδρεύει στο Βέλγιο. Η Anheuser-Busch InBev προμηθεύει κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και το Μεξικό. Οι πιο δημοφιλείς μάρκες είναι η Βελγική Stella Artois, Η αμερικανική Budweiser και η μεξικανική Corona. Τα τελευταία τρία χρόνια, η πολυεθνική έχει παράγει περισσότερα από 500 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπύρας. Πέρυσι αντιπροσώπευε κύκλο εργασιών 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρ ‘ όλα αυτά, η εταιρεία εξακολουθεί να έχει ένα βαρύ χρέος, ένα υπόλοιπο της εξαγοράς της SABMiller. Η αγορά αυτή έκανε την AB InBev τον απόλυτο ηγέτη της αγοράς.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, η Heineken είναι ο ηγέτης της αγοράς και η ολλανδική εταιρεία επικεντρώνεται επίσης όλο και περισσότερο στις ασιατικές χώρες. Σε χώρες όπως η Κίνα, έχουν εν τω μεταξύ πιάσει τη γεύση για μπύρα, γεγονός που εξηγεί επίσης γιατί η China Resources είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στον κόσμο. Παρασκευάζουν, μεταξύ άλλων, χιόνι, πιθανώς ακόμη και την πιο πωλούμενη μάρκα μπύρας στον κόσμο. Η China Resources είχε κάποτε μια κοινοπραξία με την SABMiller, αλλά μετά την εξαγορά από την AB InBev, οι Κινέζοι πήγαν σε διαφορετικούς δρόμους. Εν τω μεταξύ, η Heineken έχει πάρει μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία για να εισαγάγει το Snow εκτός Κίνας.

Άλλοι σημαντικοί παραγωγοί μπύρας περιλαμβάνουν τη δανική Carlsberg, την Αμερικανική Molson Coors Brewing, την κινεζική Tsingtao Brewery Group, την ιαπωνική Asahi και την κινεζική Yanjing.

9. Οι όροι “διπλό” και “τριπλό” δεν έχουν καμία σχέση με τη γεύση

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μια μπύρα ονομάζεται ” διπλή “και η άλλη”τριπλή”; Αυτοί οι όροι είναι φυσικά από το Βέλγιο, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη γεύση ή τη σύνθεση της μπύρας. Πιθανώς, οι μοναχοί στις Μονές χρειάζονταν ένα σύστημα για να διακρίνουν τα βαρέλια και να υποδεικνύουν ακριβώς πόσο βαριά είναι η μπύρα. Μια “διπλή” μπύρα χρησιμοποιεί περισσότερους κόκκους, γεγονός που αυξάνει επίσης την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Και όσο περισσότερη ζάχαρη, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ της μπύρας.

Επομένως, σε αυτά τα βαρέλια μπορεί να έχει δοθεί ο αριθμός “XX”, για να δείξει ότι υπήρχε διπλάσια ποσότητα αλκοόλ σε αυτά. Τα διπλά είναι σχετικά ελαφρές μπύρες με περιεκτικότητα σε αλκοόλ περίπου 6%. Το επόμενο στη σειρά είναι φυσικά το tripel, το οποίο συνήθως περιέχει περίπου 8% αλκοόλ. Συνήθως τριπλό χρώμα ξανθό ή χρυσό, αλλά δεν πρέπει απαραίτητα να είναι έτσι. Υπάρχουν επίσης τρίδυμα που είναι τόσο σκοτεινά όσο ένα διπλό.

Και τέλος υπάρχει επίσης μπύρα “quadrupel”, η οποία φτάνει σε περιεκτικότητα σε αλκοόλ 10% ή περισσότερο. Λόγω της παρουσίας ακόμη περισσότερων σακχάρων, αυτές οι μπύρες είναι συχνά γλυκές ή αρκετά περίπλοκες στη γεύση. Είναι μπύρες που πρέπει να απολαύσετε με μέτρο.

10. Οι περισσότερες μπύρες προορίζονται να καταναλωθούν το συντομότερο δυνατό

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν συνήθως ένα κελάρι με μπουκάλια ηλικίας αρκετών έως και δεκαετιών. Η μπύρα είναι λίγο πιο δύσκολη. Υπάρχουν μπύρες που μπορείτε να κρατήσετε για λίγο και που θα εξελιχθούν ακόμα στο μπουκάλι, αλλά η πλειοψηφία προορίζεται να πιει το συντομότερο δυνατό. Η μπύρα και η λευκή μπύρα θα πρέπει να καταναλώνονται εντός έξι μηνών, ενώ οι ξανθές και οι σκούρες μπύρες (τριπλές, διπλές, γεμάτες) είναι καλύτερα μεθυσμένες εντός του έτους.

Θα πρέπει επίσης να καταναλώνετε μπύρες πλούσιες σε λυκίσκο, όπως IPAs, εντός έξι μηνών. Οι μπύρες σίγουρα δεν θα πάνε άσχημα, αλλά θα χάσουν το άρωμα λυκίσκου τους. Οι βαριές μπύρες μπορούν να μείνουν στο κελάρι για αρκετά χρόνια. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι οι μπύρες δεν εκτίθενται στο ηλιακό φως. Οι Geuze, kriek και oud bruin είναι μπύρες με ξινή γεύση και μπορείτε να τις διατηρήσετε για τουλάχιστον δέκα έως είκοσι χρόνια. Και όταν προστίθενται άγριες ζύμες στο ζυθοποιείο, η μπύρα θα εξακολουθεί να αναφέρεται στο μπουκάλι. Μπορείτε φυσικά να το πιείτε αμέσως, αλλά μετά από λίγα χρόνια η γεύση θα έπρεπε να έχει υποστεί μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

11. Το όνομα “India Pale Ale” προέρχεται από τους Άγγλους εποίκους

Εδώ και αρκετά χρόνια, το IPA είναι και πάλι ένα πολύ δημοφιλές στυλ μπύρας. Η συντομογραφία σημαίνει “India Pale Ale”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ο τύπος μπύρας εφευρέθηκε στην Ινδία. Οι Άγγλοι στρατιώτες και πολίτες έπρεπε συχνά να κάνουν μεγάλα ταξίδια με πλοίο κατά τη διάρκεια των αποικιών, και πολλή μπύρα πήγε άσχημα κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Ωστόσο, οι Άγγλοι γνώριζαν ήδη ότι οι ισχυρότερες μπύρες διατηρούνται περισσότερο και ότι η προσθήκη λυκίσκου θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον χρόνο αποθήκευσης.

Αν και η ιστορία δεν θα μπορούσε ποτέ να επιβεβαιωθεί επίσημα, έτσι θα είχε προέλθει ο όρος “India Pale Ale” για τις μπύρες hoppy. Ο αχθοφόρος, ένα άλλο τυπικό βρετανικό στυλ μπύρας, λέγεται επίσης ότι μεταφέρθηκε συχνά στην αποικία στην Ινδία.

12. Κατά τη διάρκεια του Oktoberfest στο Μόναχο, πίνουν 6 έως 7 εκατομμύρια λίτρα μπύρας

Θα μπορούσατε να το ονομάσετε το μεγαλύτερο πάρτι σουτιέν στον κόσμο, αλλά το Oktoberfest στο Μόναχο είναι ένα πραγματικό φαινόμενο στον κόσμο της μπύρας. Για περίπου δύο εβδομάδες, 6 έως 7 εκατομμύρια λίτρα μπύρας είναι μεθυσμένα εκεί. Αυτό είναι περισσότερο από μισό εκατομμύριο λίτρα την ημέρα. Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στην εκδήλωση, η οποία συνήθως ξεκινά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί τουρίστες.

13. Στη Γερμανία, πολλές μπύρες παρασκευάζονται σύμφωνα με το ” Reinheitsgebot

Όταν αγοράζετε ένα μπουκάλι μπύρας στη Γερμανία, μπορείτε μερικές φορές να δείτε στην ετικέτα ότι η μπύρα παρασκευάζεται σύμφωνα με το “Reinheitsgebot”. Αυτό έχει να κάνει με έναν κανονισμό που εισήχθη για πρώτη φορά τον δέκατο έκτο αιώνα. Η μπύρα μπορεί να περιέχει μόνο κριθάρι, νερό και λυκίσκο. Έτσι, εξαιρούνται επίσης τα βότανα και τα φρούτα.

Από τη μία πλευρά, ο νόμος έπρεπε να διασφαλίσει ότι το σιτάρι και η σίκαλη δεν θα χρησιμοποιούνταν για μπύρα, καθώς αυτά τα δημητριακά έπρεπε να χρησιμεύουν για την παραγωγή ψωμιού. Από την άλλη πλευρά, ήταν επίσης ένας τρόπος προστασίας της γερμανικής αγοράς από τις εισαγωγές, καθώς πολλές ξένες μπύρες δεν παρασκευάζονταν σύμφωνα με αυτήν την εντολή. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο νόμος εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία, έως ότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον ενοχλούσε στη δεκαετία του ‘ 80.

Παρεμπιπτόντως, μια εξαίρεση στον κανόνα ήταν η περίφημη “μπύρα σιταριού”, η οποία αποτελείται από 50% σιτάρι. Αν και αρχικά αυτή η μπύρα ήταν προνόμιο του Δούκα. Η Βελγική λευκή μπύρα μας προέρχεται από αυτό, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι το ίδιο. Οι Γερμανοί είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μόνο σιτηρά, λυκίσκο και νερό, ενώ οι Βέλγοι χρησιμοποιούσαν συχνά μη αλατισμένο σιτάρι σε συνδυασμό με συστατικά όπως κορίανδρο ή πορτοκάλι. Αυτό εξηγεί επίσης τη διαφορά στη γεύση.

14. Οι πωλήσεις μη αλκοολούχων μπύρας συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο

Αν και η κατανάλωση μπύρας στο Βέλγιο δεν έχει αυξηθεί εδώ και χρόνια, περισσότερη μπύρα πωλείται χωρίς αλκοόλ. Από το 2016, το τμήμα των μπύρων με λίγο ή καθόλου αλκοόλ έχει αυξηθεί κατά πενήντα τοις εκατό. Σε αυτήν την κατηγορία, είναι κυρίως οι μπύρες ειδικότητας που έχουν ισχυρότερες πωλήσεις, σε αντίθεση με τη μη αλκοολούχα μπύρα. Σε άλλες χώρες, η ζήτηση για μη αλκοολούχα μπύρα αυξάνεται επίσης.

Φυσικά, δεν πρέπει να κοιτάξουμε μακριά για τις εξηγήσεις. Που κυμαίνονται από περισσότερους ελέγχους αλκοόλ έως την τάση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Αλλά σύμφωνα με τον Marc Oliver Huhnholze, εκπρόσωπο της Γερμανικής Ένωσης Ζυθοποιών, η αναγκαιότητα δεν είναι πλέον η μόνη εξήγηση. “Η ποιότητα των μη αλκοολούχων μπύρας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι καταναλωτές πίστευαν ότι αυτά τα ποτά είχαν λίγη γεύση και μπαχαρικά.”

Εκτός από τις μη αλκοολούχες μπύρες, υπάρχουν επίσης περισσότερες μπύρες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ στην αγορά. Πολλά βιοτεχνικά ζυθοποιεία προσπαθούν επίσης να παράγουν μπύρα με όσο το δυνατόν λιγότερο αλκοόλ.

15. Το μερίδιο των βιοτεχνικών ζυθοποιείων αυξάνεται σταθερά

Παρά τους τεράστιους όγκους μπύρας που παράγονται από μεγάλους παίκτες, το μερίδιο των βιοτεχνικών ζυθοποιείων στην αγορά αυξάνεται. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μπύρα από μη βιομηχανικές ζυθοποιίες αντιπροσώπευε ήδη το 13,2% της συνολικής αγοράς πέρυσι.

Μέχρι το τέλος του 202, πάνω από 9.500 βιοτεχνικές ζυθοποιίες λειτουργούσαν ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και στη χώρα μας, ο αριθμός των ζυθοποιείων αυξάνεται και πάλι λόγω της ανόδου της “βιοτεχνικής μπύρας”.

16. Η βελγική κουλτούρα μπύρας είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Αν και ο υπόλοιπος κόσμος έχει κερδίσει μια γεύση για μπύρα περισσότερο από ποτέ, η Παρασκευή θα διατηρήσει για πάντα έναν ιδιαίτερο δεσμό με το Βέλγιο. Πριν από μερικά χρόνια, η κουλτούρα της μπύρας μας ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για άυλη κληρονομιά, επομένως επισημαίνει κυρίως τη σημασία που είχε ιστορικά η μπύρα στη μικρή μας χώρα.

Συνεπώς, το Βέλγιο θα παραμείνει πάντα το κέντρο του κόσμου της μπύρας. Αυτό αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι πολλοί ξένοι ζυθοποιοί αναφέρουν στις ετικέτες τους ότι έχουν παρασκευάσει “μπύρα Βελγικού τύπου”. Μπύρα που έχει γεύση “βελγική”, ό, τι σημαίνει αυτό …