Ο άνθρωπος που κάνει ό, τι μπορεί για να κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλές λέει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές

Ο άνθρωπος που κάνει ό, τι μπορεί για να κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλές λέει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές

Ο Haitham Al-Ghais, Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, πιστεύει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές καθ ‘ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω της αυξανόμενης ζήτησης. Έκανε τις δηλώσεις αφού το καρτέλ πετρελαίου κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να μειώσει την προσφορά προκειμένου να αυξήσει την τιμή.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Οι χώρες του ΟΠΕΚ, μαζί με τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ελέγχουν ένα σημαντικό μέρος των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και της παραγωγής. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου μπορούν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, να αυξήσουν το κόστος παραγωγής και να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό το περασμένο έτος είναι ακριβώς αυτό που έκαναν οι χώρες του ΟΠΕΚ (συν τη Ρωσία), κυρίως για να διατηρήσουν τη δική τους οικονομική ανάπτυξη.

Στις ειδήσεις: ο Γενικός Γραμματέας προβλέπει σε συνέντευξή του στο BBC ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023 σε σύγκριση με πέρυσι. Το επόμενο έτος θα υπάρξουν άλλα δύο εκατομμύρια, σκέφτεται. Ότι ενώ το καρτέλ πετρελαίου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη σύμμαχο Ρωσία, έχει μειώσει την προσφορά στην παγκόσμια αγορά αρκετές φορές για να αυξήσει τις τιμές.

  • Λόγω των περικοπών παραγωγής και εξαγωγής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, η τιμή του πετρελαίου Brent, η τιμή αναφοράς στην περιοχή μας, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20% από τις αρχές του καλοκαιριού. Αν και η τιμή έχει σταθεροποιηθεί ξανά, εν μέρει λόγω του ισχυρού δολαρίου και της πρόβλεψης της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί πιο αργά από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως, παραμένει πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι.
  • Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο οποίος έρχεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τον ΟΠΕΚ, προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις του καρτέλ πετρελαίου και της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν “σημαντική έλλειψη εφοδιασμού” μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό έχει τη δυνατότητα να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Ο Αλ-Γκάις απορρίπτει τις ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης λέγοντας ότι είναι “σημαντικό να μην βλέπουμε τα πράγματα με κοντόφθαλμο τρόπο.”

Όλο και περισσότερο πετρέλαιο

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕΚ ανησυχεί περισσότερο για την έλλειψη επενδύσεων στον τομέα.

  • Σύμφωνα με τον Αλ Γκάις, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό είναι αντίθετο με τις προβλέψεις του ΔΟΕ, ο οποίος προβλέπει μια κορυφή στο τέλος αυτής της δεκαετίας, μετά την οποία η ζήτηση θα μειωθεί αργά αλλά σίγουρα, κυρίως λόγω της αύξησης της ηλεκτρικής οδήγησης. Σύμφωνα με τον Αλ Γκάις, τέτοιες προβλέψεις είναι επιζήμιες για την παγκόσμια οικονομία. Το καρτέλ πετρελαίου θέλει ο κόσμος να επενδύσει τουλάχιστον 12.000 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα μέχρι το 2045.
  • “Κάποιοι ζήτησαν να τερματιστούν οι επενδύσεις στο πετρέλαιο. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι επικίνδυνο. Θα οδηγήσει σε αστάθεια στο μέλλον, πιθανές ελλείψεις εφοδιασμού. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον ΟΠΕΚ υποστηρίζαμε πάντα τη σημασία της συνέχισης των επενδύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου, ενώ παράλληλα επενδύουμε στην απαλλαγή από τον άνθρακα της βιομηχανίας και προχωρούμε στην προσθήκη άλλων μορφών εναλλακτικής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”.

Αντίφαση:

  • Ο ΔΟΕ τονίζει την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Υποστηρίζει πολιτικές για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτό.
  • Ο ΟΠΕΚ αναγνωρίζει αυτή την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, αλλά τονίζει επίσης τη σημασία του πετρελαίου για την οικονομική ανάπτυξη. Το καρτέλ δεν υποστηρίζει τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου, αλλά την αντιστάθμιση των εκπομπών με την εργασία για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).