Η αλλαγή της ασφάλισης αυτοκινήτου σας σύντομα θα είναι πολύ πιο εύκολη

Η αλλαγή της ασφάλισης αυτοκινήτου σας σύντομα θα είναι πολύ πιο εύκολη

Η ασφάλιση γίνεται όλο και πιο ακριβή. Αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης αυτοκινήτων, όπου η τιμαριθμική αναπροσαρμογή είναι τακτική. Όταν οι αυτοκινητιστές ανοίγουν την αλληλογραφία τους, συχνά εκπλήσσονται από τις τιμές που πρέπει να πληρώσουν και παραπονιούνται ότι, όταν ο λογαριασμός είναι στο ταχυδρομείο, είναι πολύ αργά.

Ο νόμος απαιτεί από τους καταναλωτές να ακυρώσουν την ασφάλειά τους 3 μήνες πριν από την ετήσια ημερομηνία λήξης. Είναι μια δυσκίνητη και χρονοβόρα διαδικασία που συχνά εκπλήσσει τους αυτοκινητιστές όταν θα μπορούσαν να έχουν δοκιμάσει την τύχη τους αλλού. Τα καλά νέα είναι ότι ο κανόνας των 3 μηνών θα καταργηθεί σύντομα.

Πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία

Ένα νομοσχέδιο για το σκοπό αυτό έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα πρέπει σύντομα να ψηφιστεί στην ολομέλεια. Η ιδέα είναι να επιτραπεί στους καταναλωτές να ακυρώσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους ανά πάσα στιγμή μετά το πρώτο έτος, χωρίς κυρώσεις ή τέλη. Όπως συμβαίνει ήδη με τις συμβάσεις ενέργειας ή τηλεπικοινωνιών.

Η καταγγελία μιας σύμβασης γίνεται επίσης ευκολότερη, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτό μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά για να απλοποιηθεί η διαδικασία. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περίοδος συνδρομής ενός έτους θα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική και η λειτουργία δεν θα είναι δυνατή μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου. Στόχος του νομοθέτη είναι να διευκολύνει την κινητικότητα των καταναλωτών.

Επιπλέον, οι ασφαλιστές πρέπει να χειριστούν τη διοικητική διαδικασία, όπως συμβαίνει στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας. Και αυτό είναι φυσιολογικό: δεν θέλουμε οι καταναλωτές να πάνε χωρίς κάλυψη για λίγες μέρες. Εναπόκειται λοιπόν σε αυτούς να οργανώσουν τη μεταφορά.

Δύο μήνες για να ακυρώσετε

Λάβετε υπόψη ότι η ειδοποίηση καταγγελίας δεν σημαίνει άμεση καταγγελία της σύμβασης. Μόλις αποσταλεί η ειδοποίηση, η σύμβαση θα τερματιστεί μετά από περίοδο δύο μηνών από την επόμενη ημέρα της καταγγελίας. Σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, οι ασφαλιστές έχουν παίξει σκληρά για να περιορίσουν τη μεταρρύθμιση. Έχουν υποστηρίξει – και έχουν επιτύχει-την εισαγωγή μιας περιόδου πιστότητας ενός έτους, για να αποφευχθεί η διοικητική υπερφόρτωση και να αποφευχθεί η ανάγκη των καταναλωτών να αλλάζουν κοινωνίες κάθε μήνα. Ένα ζήτημα χρήσης όλων των επιχειρημάτων που μπορούν να βρεθούν…

Εκτός από την ευελιξία των καταναλωτών, ο στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης να τονώσει τον ανταγωνισμό και να μειώσει τις τιμές, οι οποίες συχνά επικρίνονται. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Γαλλία, όπου ακολουθήθηκε η ίδια προσέγγιση: οι τιμές μειώθηκαν ραγδαία. Αυτό είναι σημαντικό για τους καταναλωτές, επειδή το κόστος ζωής αυξάνεται και πολλοί αυτοκινητιστές αναλαμβάνουν τον κίνδυνο οδήγησης χωρίς ασφάλιση λόγω των απαγορευτικών τιμών, με όλους τους κινδύνους. Και αυτό είναι μερικές φορές κατανοητό, αλλά σαφώς δεν πρέπει να ενθαρρύνεται: σύμφωνα με τον Statbel, τα νοικοκυριά δαπανούν κατά μέσο όρο 2.046 ευρώ ετησίως για ασφάλιση.

Αναμένεται ότι ο νόμος θα εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά θα χρειαστούν άλλοι 12 μήνες για να τεθεί σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι η νέα διαδικασία θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο στα τέλη του 2024. Αλλά είναι ένα βήμα μπροστά.