Η γενιά Ζ έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για την εργασία από τους συναδέλφους

Η γενιά Ζ έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για την εργασία από τους συναδέλφους

Η γεν Ζ, οι νέοι που γεννήθηκαν το 1996 ή μετά, εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Φαίνεται ότι έχουν πολύ διαφορετικές προσδοκίες από τις γενιές Y (μεταξύ 1981 και 1995), x (μεταξύ 1965 και 1980) και παλαιότερες, σύμφωνα με μελέτη του παρόχου υπηρεσιών HR Bright Plus.

Αξιοσημείωτο: ένας στους πέντε εργαζόμενους Gen Z-ers στο Βέλγιο δεν γνωρίζει γιατί εργάζονται και βρίσκουν τη δουλειά τους χωρίς νόημα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έρευνα που διεξήγαγε η ερευνητική εταιρεία iVOX για λογαριασμό της Bright plus.

  • Αυτό είναι πολύ περισσότερο από τη γενιά Υ (16,3 τοις εκατό) και τη γενιά Χ (9,5 τοις εκατό). Στην περίπτωση των baby boomers, το ποσοστό είναι μόνο 2,6%.
  • Μια άλλη ένδειξη της έλλειψης νοήματος: το 40,5 τοις εκατό των Gen Z-ers εργάζονται κυρίως για να αποφύγουν την κριτική από άλλους. Αυτό είναι επίσης σημαντικά υψηλότερο από ό, τι στις παλαιότερες γενιές.
  • Περίπου το 41 τοις εκατό αισθάνονται επίσης ένοχοι όταν παίρνουν άδεια.

Μια πιθανή εξήγηση: οι νέοι ηλικίας 18 έως 28 ετών στην αγορά εργασίας δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους. “Αυτό έχει νόημα δεδομένου ότι είναι νέοι στην αγορά εργασίας και δεν μπορούν ακόμη να εργαστούν ανεξάρτητα, ούτε έχουν την εμπειρία και την εμπειρία των παλαιότερων συναδέλφων τους”, λέει ο εμπειρογνώμονας κινήτρων Dr.Hermina Van Coillie, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη.

Η αντίθεση: στο άλλο άκρο του φάσματος, οι τελευταίοι εργαζόμενοι baby boomers είναι γενικά εθελοντικοί. Προτιμούν να εργάζονται παρά να συνταξιοδοτούνται και βρίσκουν μεγάλη ικανοποίηση στη δουλειά τους.

Διασκέδαση στην εργασία

Το παράδοξο: το Gen Z μπορεί να έχει κάποιες προκλήσεις, αλλά υπάρχουν και πολλά θετικά πράγματα που πρέπει να αναφέρουμε. Οι νέοι που φαίνεται να εργάζονται επειδή πρέπει και αισθάνονται εύκολα ένοχοι διασκεδάζουν επίσης με τους συναδέλφους τους και θέλουν να σημειώσουν πρόοδο.

  • Για παράδειγμα, το 86,2% συμφωνεί με τη δήλωση ότι εμπιστεύονται τους συναδέλφους τους.
  • Επιπλέον, απολαμβάνουν επίσης πιο συχνά στη δουλειά: 81,9 τοις εκατό, σε σύγκριση με 67,7 τοις εκατό με το Gen X και 72 τοις εκατό με το baby boomers.
  • Ο Gen Z είναι επίσης πιο θετικός για τον τρόπο με τον οποίο το αφεντικό τους τους παρακινεί.

Η αναζήτηση: “οι νέοι εργαζόμενοι επιλέγουν σαφώς μια δουλειά με πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και εξελίξεις. Έτσι αναζητούν ρητά στρατηγικές για να αισθάνονται πιο ικανοί. Αν και αυτό συνοδεύεται από το γεγονός ότι από καιρό σε καιρό ξυπνούν από τις ικανότητές τους ή κάνουν λάθη”, αναλύει ο Van Coillie.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Gen Z είναι λιγότερο πιθανό από τις παλαιότερες γενιές να παραμείνει με τον ίδιο εργοδότη. Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες της Gen Z αναμένουν ότι το μακροπρόθεσμο επαγγελματικό τους μέλλον θα βρίσκεται σε άλλη εταιρεία.

Συμπέρασμα: “παρατηρούμε ότι η Generation Z είναι ρεαλιστική για την επαγγελματική τους πορεία. Η εποχή που κάποιος είχε μόνο έναν εργοδότη μέχρι τη συνταξιοδότηση είναι πολύ πίσω μας. Η Generation Z σκέφτεται σαφώς μια καριέρα στην οποία μπορούν να επανεφεύρουν συνεχώς τον εαυτό τους”, λέει η Linda Cappelle του Bright plus.