Ο Ντόναλντ Τουσκ είναι καθ ‘ οδόν για την πρωθυπουργία της Πολωνίας

Ο Ντόναλντ Τουσκ είναι καθ ‘ οδόν για την πρωθυπουργία της Πολωνίας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ θα μπορούσε ενδεχομένως να επιστρέψει ως πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Στις ειδήσεις. Το κυβερνών κόμμα Νόμος και δικαιοσύνη (PiS) βγήκε στην κορυφή σε μια πρώτη δημοσκόπηση με 36,8% των ψήφων. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να κυβερνήσει μόνος του ή με ένα ακροδεξιό κόμμα.

  • Η πολιτική πλατφόρμα του Τουσκ κέρδισε το 31,6% των ψήφων. Μαζί με άλλα δύο κόμματα, ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του Τουσκ θα μπορούσε να εξασφαλίσει 248 από τις 460 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Μεγέθυνση. Ο Τουσκ υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας να βάλει τη Βαρσοβία σε μια ισχυρότερη φιλοευρωπαϊκή πορεία. Θέλει επίσης να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία των δικαστών και να ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ. Που παρακρατήθηκαν λόγω διαφωνίας με την κυβέρνηση του πισ για δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

  • Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ Βρυξελλών και Πολωνίας, του μεγαλύτερου κράτους μέλους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μετά από χρόνια διαφωνίας.

Σμικρύνετε. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών δεν αναμένονται μέχρι αργά τη Δευτέρα ή ακόμα και την τρίτη. Αυτό συμβαίνει επειδή το PiS πρόσθεσε ένα δημοψήφισμα στο ψηφοδέλτιο.

  • Οι εκλογές θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου. Αυτά προκλήθηκαν κυρίως από την προσπάθεια επανεκλογής του ΠΙΣ.
  • Η συμμετοχή σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε να αποτελέσει ρεκόρ από την επιστροφή της Πολωνίας στη Δημοκρατία. Με επίσημη συμμετοχή σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τις προηγούμενες εκλογές το 2019.