Το αμερικανικό σύστημα πλοήγησης GPS απειλεί να χάσει το δρόμο, η Κίνα είναι έτοιμη να καλύψει οποιοδήποτε κενό

Το αμερικανικό σύστημα πλοήγησης GPS απειλεί να χάσει το δρόμο, η Κίνα είναι έτοιμη να καλύψει οποιοδήποτε κενό

Το αμερικανικό στρατιωτικό Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS), η καθολική υπηρεσία γεωγραφικής τοποθεσίας, έχει προγραμματιστεί μια σειρά καινοτομιών, αλλά ενδέχεται να μην είναι πλήρως λειτουργικές μέχρι το 2027.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Το γνωστό αμερικανικό σύστημα GPS, το οποίο ελέγχει πολλούς τομείς όπως οι μεταφορές, αλλά και η ψηφιακή οικονομία, οι εμπορικές δραστηριότητες, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα ενεργειακά δίκτυα, δείχνει σημάδια απαξίωσης. Ένα σενάριο ονείρου για την Κίνα.

Στις ειδήσεις. Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το GPS, ανανεώνει το σύστημα με πιο σύγχρονους δορυφόρους που μπορούν να παρέχουν ακριβέστερα δεδομένα θέσης σε πολιτικές συσκευές σε δυσπρόσιτες περιοχές.

  • Η έναρξη αυτής της ανανεωμένης υπηρεσίας GPS για το κοινό έχει προγραμματιστεί μόνο για λίγα χρόνια.
  • Αυτό το σενάριο δίνει στο κινεζικό σύστημα BeiDou πολλά περιθώρια για περαιτέρω μείωση της ηγεμονίας του GPS.
  • Η BeiDou έχει ήδη την υποστήριξη 46 δορυφόρων, ενώ το GPS έχει 31.

Μεγέθυνση. Το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού θέσης των ΗΠΑ (GPS) είναι το παλαιότερο και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης στον κόσμο με 6 δισεκατομμύρια χρήστες. Ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και λειτουργεί από την διαστημική δύναμη (ένα ανεξάρτητο στρατιωτικό τμήμα υπό την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ).

  • Αρχικά σχεδιασμένο ως στρατιωτικό όργανο για την καθοδήγηση πυραύλων και τον έλεγχο των αεροσκαφών, μεταξύ άλλων, έχει πλέον γίνει επίσης ένα απαραίτητο τεχνολογικό εργαλείο στην καθημερινή ζωή των αμάχων.
  • Υπάρχουν επίσης άλλα συστήματα παρόμοια με το GPS, όπως το Galileo από την ΕΕ και το Glonass από τη Ρωσία, τα οποία έχουν πιο προηγμένα χαρακτηριστικά και είναι ισοδύναμα στην ακρίβεια.

 

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό

Ουσία. Αν και οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι το GPS είναι ο απόλυτος ηγέτης όσον αφορά την αξιοπιστία και τις αεροπορικές εφαρμογές, Το BeiDou προσφέρει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που, δεδομένης της εξέχουσας θέσης του Πεκίνου στην παγκόσμια σκηνή, δεν περνά απαρατήρητο.

  • Πάρτε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των iPhone της Apple: τη δυνατότητα αποστολής συναγερμών κειμένου μέσω δορυφόρου/GPS σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ακόμη και χωρίς σύνδεση δικτύου.
  • Το Mate 60 Pro της Huawei προχωρά περαιτέρω από αυτή την άποψη. Χάρη στο BeiDou, υποστηρίζει αμφίδρομη επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της τηλεφωνίας, μέσω δορυφόρου. Αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο για την κύρια καταναλωτική αγορά.
  • Η αναβίωση του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Huawei αποδεικνύεται έτσι κάτι περισσότερο από μια πρόκληση για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στα τσιπ.
  • Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, 1,5 δισεκατομμύρια έξυπνες συσκευές συνδέονταν με το BeiDou παγκοσμίως. Περίπου το 98% των smartphones που πωλήθηκαν στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν εξοπλισμένα με λειτουργία πλοήγησης BeiDou.

Σμικρύνετε. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν το πάνω χέρι όταν πρόκειται για δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης, η BeiDou βοηθά το Πεκίνο να αυξήσει την επιρροή του σε τομείς ξεχωριστούς από τον έλεγχο των ΗΠΑ, από τη χρηματοδότηση έως την τεχνολογία.

  • Η Κίνα παρέχει επίσης επιδοτήσεις για τις τεχνολογίες BeiDou και 5GΧΏΡΕΣ που αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI). Σύμφωνα με την ίδια την κινεζική κυβέρνηση, 140 λεωφόροι συμμετέχουν ήδη στο BRI.