Η περίοδος θέρμανσης έχει ξεκινήσει επίσημα. Τι γίνεται με τα αποθέματα φυσικού αερίου;

Η περίοδος θέρμανσης έχει ξεκινήσει επίσημα. Τι γίνεται με τα αποθέματα φυσικού αερίου;

Πέρυσι, φάνηκε ότι η Ευρώπη αντιμετώπιζε έναν δύσκολο χειμώνα λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Σήμερα η κατάσταση φαίνεται πολύ πιο ρόδινη. Η ήπειρος μας εισέρχεται στην περίοδο θέρμανσης, η οποία διαρκεί από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου, με καλά εφοδιασμένα αποθέματα φυσικού αερίου και σχετικά χαμηλή (σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον) τιμή φυσικού αερίου.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Τα καλά εφοδιασμένα αποθέματα φυσικού αερίου το χειμώνα είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Τους κρύους μήνες, πολλά νοικοκυριά, βιομηχανίες και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση και παραγωγή ενέργειας. Εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου είναι χαμηλές, μπορεί να προκύψουν ελλείψεις, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές ενέργειας και ακόμη και διαταραχές του εφοδιασμού.

Η κατώτατη γραμμή: φέτος, η Γηραιά ήπειρος μπορεί να έχει λίγα να ανησυχεί για μια κρίση φυσικού αερίου, Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι.

  • Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι περισσότερο από 95 τοις εκατό γεμάτα κατά τη στιγμή της γραφής. Δεδομένα από την Gas Infrastructure Europe (GIE). Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ωστόσο, ολόκληρη η παροχή φυσικού αερίου δεν αρκεί για να περάσει ολόκληρη η σεζόν και πρέπει να αναπληρώνεται συνεχώς. Η Ευρώπη μπορεί να αποθηκεύσει μόνο αρκετό αέριο για να διαρκέσει περίπου δυόμισι μήνες.
  • Οι θεοί φαίνεται να είναι σχετικά ευνοϊκοί για την Ευρώπη από αυτή την άποψη. Η τιμή του καυσίμου στην κορυφαία ολλανδική αγορά TTF κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 37 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Ενώ αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλό από τα πρότυπα Πολέμου πριν από την Ουκρανία, η τιμή είναι πέντε φορές χαμηλότερη από ό, τι πριν από ένα χρόνο.
    Ωστόσο, η τιμή θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερη, αλλά ορισμένοι παράγοντες, όπως η προσωρινή μείωση των εισαγωγών από τη Νορβηγία και την Αλγερία και το κλείσιμο του ολλανδικού πεδίου του Γκρόνινγκεν, έχουν περιορίσει τις μειώσεις των τιμών σε μέγεθος.
  • Οι καιρικές συνθήκες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Η Ευρώπη έχει έναν ασυνήθιστα ζεστό μήνα Σεπτέμβριο πίσω της. Τον Οκτώβριο, ειδικά στα βορειοδυτικά, παραμένει ο καιρός για λίγο. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να χρησιμοποιηθούν λιγότερα για τη θέρμανση των κτιρίων, πράγμα που σημαίνει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου ουσιαστικά δεν μειώνονται.
  • Τέλος, οι χώρες της ΕΕ θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης τον Μάρτιο του 2024, όπως και πέρυσι. Για το σκοπό αυτό, εισήχθησαν ορισμένα μέτρα λιτότητας το 2022. Τότε οι στόχοι επιτεύχθηκαν περισσότερο από ό, τι. Από τα στοιχεία του Bruegel, φαίνεται ότι αυτά τα μέτρα θα υπερβούν επίσης τον στόχο τους φέτος: η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν 18% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των προπολεμικών ετών 2019 έως 2021. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, η μείωση αυτή είχε αυξηθεί στο 19%.

Κίνδυνος

Αλλά παρόλο που η Ευρώπη έχει λόγους να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι.

  • Εξάλλου, δεδομένου ότι η Γηραιά ήπειρος έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να εισάγει ρωσική φυσικό αέριο μέσω αγωγού, έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Οποιαδήποτε διακύμανση στην αγορά αυτή, ακόμη και στην άλλη πλευρά του κόσμου, μπορεί να προκαλέσει απότομη άνοδο ή πτώση των τιμών.
  • Επιπλέον, η Ευρώπη ανταγωνίζεται τώρα άλλους εισαγωγείς, κυρίως την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Πέρυσι, η ζήτηση από την Κίνα ειδικότερα ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη, γεγονός που επέτρεψε στην Ευρώπη να αγοράσει περιττό ΥΦΑ, αλλά εάν ο οικονομικός κινητήρας στο Μεσαίο Βασίλειο αρχίσει να λειτουργεί ξανά με πλήρη ταχύτητα, τα πράγματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν διαφορετικά φέτος.
  • Ο καιρός είναι επίσης ένας απρόβλεπτος παράγοντας. Εάν οι χειμερινοί μήνες κρυώσουν, η τιμή μπορεί να ανέβει στα ύψη. Και εδώ, η Ασία παίζει σημαντικό ρόλο. Ένας κρύος χειμώνας στην Κίνα ή την Ιαπωνία θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για ΥΦΑ.